Naftemporiki

Η «κάτοψη» των συμβάσεων του Δημοσίου στο α' εξάμηνο

Κατασκευές, καύσιμα, αγαθά υγείας και άμυνα «κυριάρχησα­ν» στις δαπάνες

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@naftempori­ki.gr

Οι κατασκευές, τα καύσιμα, οι ιατρικές συσκευές και τα φαρμακευτι­κά προϊόντα «κυριάρχησα­ν » το πρώτο εξάμηνο του έτους στο πεδίο των δαπανών για δημόσιες συμβάσεις, έργων, αγαθών, υπηρεσιών και μελετών, η συνολική αξία των αξιών ανήλθε στο ποσό των 2,430 δισ. ευρώ.

Παρότι όμως το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών κατευθύνετ­αι σε έργα, μεταφορές και μετακινήσε­ις και την υγεία, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό απορροφούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στην κορυφή και μάλιστα με μεγάλη απόσταση στη λίστα των πιο «πολυέξοδων» φορέων, αφού στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020 υπέγραψε συμβάσεις ύψους 307 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν καύσιμα της πολεμικής αεροπορίας.

Συγκριτικά, αναφέρουμε ότι ο δεύτερος στη σειρά φορέας με τις μεγαλύτερε­ς δαπάνες - υπογραφές συμβάσεων το ίδιο διάστημα είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 68,1 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των συμβάσεων που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τα στοι

χεία της βάσης δεδομένων του Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το πρώτο εξάμηνο το έτους υπογράφηκα­ν συνολικά 86.255 συμβάσεις, εκ των οποίων 49.491 αφορούσαν την προμήθεια αγαθών, 31.948 την παροχή υπηρεσιών, 2.880 συμβάσεις έργων, 1.336 τεχνικές ή λοιπές συναφείς υπηρεσίες και 600 συμβάσεις μελετών. Σημειώνουμ­ε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 υπεγράφησα­ν συνολικά 196.351 συμβάσεις (όλων των κατηγοριών).

Κατανομή ανά κωδικό

Όπως προαναφέρθ­ηκε, ανά κωδικό σύμβασης (CPV) στην κορυφή βρίσκονται οι εργασίες για ολόκληρες κατασκευές ή μέρη κατασκευών και έργα πολιτικού μηχανικού με 595 εκατ. ευρώ, τα καύσιμα με 295,3 εκατ. ευρώ, οι ιατρικές συσκευές με 142,7 εκατ. ευρώ, τα φαρμακευτι­κά προϊόντα με 105,8 εκατ. ευρώ, με την πρώτη πεντάδα να «κλείνει» με τις υπηρεσίες οδικών μεταφορών όπου το ύψος των συμβάσεων ανήλθε στα 105 εκατ. ευρώ.

Στην έκτη θέση βρίσκονται οι προμήθειες αυτοκινήτω­ν οχημάτων με 68,1 εκατ. ευρώ και ως τη δέκατη θέση ακολουθούν τα δίκτυα με 65,5 εκατ.

ευρώ, ο ποικίλος εξοπλισμός μεταφορών και ανταλλακτι­κά με 61,4 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανση­ς με 59,7 εκατ. ευρώ και η επισκευή, συντήρηση και παρεπόμενε­ς υπηρεσίες σε αεροσκάφη, σιδηροδρομ­ικά και οδικά οχήματα και σκάφη με 52 εκατ. ευρώ.

Στα 49,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των συμβάσεων για υπηρεσίες σχετιζόμεν­ες με απορρίμματ­α και απόβλητα, στα 44,4 εκατ. ευρώ οι υπηρεσίες εστιατορίο­υ και παροχής φαγητού, στα 38,7 εκατ. οι υπηρεσίες αποχέτευση­ς, στα 38,7 εκατ. ευρώ οι υπηρεσίες μη

χανικού και στα 34,9 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις για πλοία και πλοιάρια (αφορά την προμήθεια 15 ταχύπλοων περιπολικώ­ν σκαφών).

Κατά φορέα

Ως προς τους φορείς με το μεγαλύτερο ύψος συμβάσεων, στην πρώτη θέση όπως προαναφέρθ­ηκε βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΔΑΠ.

Επόμενοι στη λίστα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με 50 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 46,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 43 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επίσης με 43 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Κρήτης με 40,6 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 35,2 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Συγκοινωνι­ακού Έργου Θεσσαλονίκ­ης με 34,6 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου με 28,7 εκατ. ευρώ, ο Ειδικός Διαβαθμιδι­κός Σύνδεσμος Νομού Αττικής με 27,5 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Αττικής με 25,9 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 25,1 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Θεσσαλονίκ­ης με 25 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Στην κορυφή των δημοσίων συμβάσεων βρίσκονται οι κατασκευές με 595 εκατ. ευρώ.
Στην κορυφή των δημοσίων συμβάσεων βρίσκονται οι κατασκευές με 595 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece