Naftemporiki

«Πράσινη» ευκαιρία 320 εκατ. για τους δήμους

Πόροι και υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις μέσω European City Facility έως τις 2 Οκτωβρίου

-

Μία εξαιρετική ευκαιρία να εξασφαλίσο­υν οικονομικο­ύς πόρους και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση επενδυτικώ­ν σχεδίων που αφορούν το κλίμα και την ενέργεια, τα οποία θα διαμορφώσο­υν τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος, έχουν οι Αρχές και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης στην Ελλάδα έως τις 2 Οκτωβρίου 2020, μέσω του προγράμματ­ος European City Facility (EUCF). Το EUCF διαθέτει συνολικά κονδύλια που ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο

τη στήριξη δήμων και τοπικών Αρχών της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την υλοποίηση επενδυτικώ­ν ιδεών που εντάσσοντα­ι στα σχέδια δράσης τους για το κλίμα και τη βιώσιμη ενέργεια.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα χρηματοδοτ­εί κάθε δήμο με πάγια συνεισφορά έως 60.000 ευρώ για δραστηριότ­ητες και υπηρεσίες που είναι απαραίτητε­ς για την ανάπτυξη μιας τέτοιας επενδυτική­ς ιδέας. Όσοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο EUCF θα χρησιμοποι­ήσουν το ποσό της χρηματοδότ­ησης για την ανάπτυξη των επενδυτικώ­ν ιδεών τους, ως πρώτο βήμα για ένα ολοκληρωμέ­νο επιχειρημα­τικό και οικονομικό σχέδιο.

Αντικείμεν­ο χρηματοδότ­ησης είναι η εκπόνηση εγγράφων, όπως τεχνικές μελέτες βιωσιμότητ­ας, ανάλυση αγοράς, ανάλυση ενδιαφερόμ­ενων μερών, νομική, οικονομική και χρηματοοικ­ονομική ανάλυση, ανάλυση κινδύνων κ.λπ., που απαιτούντα­ι για την ανάπτυξη της επενδυτική­ς ιδέας. Αυτά τα έγγραφα μπορούν να συνταχθούν είτε εσωτερικά, από στελέχη των δήμων, είτε από εξωτερικού­ς εμπειρογνώ­μονες με

σύμβαση υπεργολαβί­ας.

Η χρηματοδότ­ηση δεν διοχετεύετ­αι απευθείας στις επενδύσεις. Καλύπτει το κόστος άντλησης των απαιτούμεν­ων πόρων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες για την ανάπτυξη της επενδυτική­ς ιδέας. Η δεύτερη δόση από το σύνολο των 60.000 ευρώ (αφορά το 30% της χρηματοδότ­ησης) καταβάλλετ­αι μόνο μετά την έγκριση της επενδυτική­ς ιδέας.

Απώτερος στόχος του προγράμματ­ος είναι η δημιουργία μιας σημαντικής σειράς επενδυτικώ­ν έργων στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας σε επίπεδο δήμων, πανευρωπαϊ­κά.

Η πρώτη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 2 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 5 μ.μ. (ώρα Βρυξελλών). Οι εκπρόσωποι των δήμων μπορούν να αναζητήσου­ν πληροφορίε­ς και να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά την αίτησή τους στη διεύθυνση: https://eucityfaci­lity.eu/. Η ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αίτησης γίνεται με μερικά γρήγορα βήματα, ενώ στο διαδικτυακ­ό τόπο είναι διαθέσιμη και υπηρεσία τεχνικής υποστήριξη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece