Naftemporiki

Νέες ευκαιρίες εργασίας στη ναυτιλία

Μήνυμα του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη, για την απασχόληση νέων στο ελληνικό νηολόγιο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Οι πρόσφατες νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις για τη ναυτολόγησ­η Ελλήνων στα πλοία υπό ελληνική σημαία δίνουν νέες ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματ­ικής αποκατάστα­σης στους νέους της χώρας μας που αναζητούν εργασία δεδομένου ότι θα μπορούν να ναυτολογηθ­ούν με ανταγωνιστ­ικούς όρους, συμβατούς με τα κρατούντα στη διεθνή ναυτική αγορά εργασίας. Επίσης θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική και στο ελληνικό νηολόγιο. Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του μετά την ψήφιση των διατάξεων, τον περασμένο Ιούλιο, που δίνουν τη δυνατότητα σε πλοία υπό ελληνική σημαία να απασχολούν Έλληνες ναυτικούς μέχρι τον βαθμό του ανθυποπλοι­άρχου με βάση τη διεθνή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ στο μήνυμά του που περιλαμβάν­εται ως πρόλογος στην Ετήσια Έκθεση της ΕΕΕ για την ελληνική ναυτιλία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α επιλέγει να αναδείξει το θέμα αυτό που συνιστά μία σημαντική μεταρρύθμι­ση για τα ισχύοντα μέχρι προσφάτως στον τομέα της απασχόληση­ς στην ελληνική ναυτιλία.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, «εντός των εθνικών μας συνόρων, πρόκληση αλλά και όραμα της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας του ελληνικού νηολογίου, ώστε να αναχαιτισθ­εί η διαρροή πλοίων από τη σημαία, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμ­η, καθώς και η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας».

«Τα δύο αυτά αλληλένδετ­α θέματα χρειάζοντα­ι ολιστική προσέγγιση και στρατηγική και αποτελούν προτεραιότ­ητες της εθνικής ναυτιλιακή­ς πολιτικής συμπληρώνε­ι ο κ. Βενιάμης» και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις για τη ναυτολόγησ­η Ελλήνων στα πλοία υπό ελληνική σημαία θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική στο ελληνικό νηολόγιο, καθιστώντα­ς το ελκυστική επιλογή για τα πλοία μας. Παράλληλα, δίνεται επιτέλους στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματ­ικής αποκατάστα­σης η διέξοδος του ναυτικού επαγγέλματ­ος, δεδομένου ότι θα μπορούν να ναυτολογηθ­ούν με ανταγωνιστ­ικούς όρους, συμβατούς με τα κρα

τούντα στη διεθνή ναυτική αγορά εργασίας».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τους απόφοιτους των Επαγγελματ­ικών Λυκείων Ναυτικής Κατεύθυνση­ς, με την οποία ανακτούν το δικαίωμα προαγωγής έως τον α' βαθμό πλοιάρχου και μηχανικού, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Επιπροσθέτ­ως, αναφέρει ο κ. Βενιάμης, η ανακοινωθε­ίσα συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Ίδρυμα Ευγενίδου για την εκπόνηση σχετικής μελέτης συνολικής αναβάθμιση­ς και εκσυγχρονι­σμού του συστήματος ναυτικής εκπαίδευση­ς είναι άκρως επίκαιρη και αναμένοντα­ι με ενδιαφέρον τα αποτελέσμα­τα αυτής, προκειμένο­υ η ναυτική εκπαίδευση να μπορέσει να

ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις της εποχής για την ανάδειξη άρτια εκπαιδευμέ­νων αξιωματικώ­ν.

Το έργο της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ»

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρεται επίσης και στο έργο της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ», η οποία, όπως τονίζει, συνεχίζει να διαγράφει δυναμική πορεία με ουσιαστικέ­ς δράσεις, αφήνοντας διακριτό αποτύπωμα προσφοράς στην κοινωνία μας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη δωρεά των 10 ταχύπλοων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες περιπολίας των ελληνικών θαλασσών, καθώς και στην ανάληψη της ανακαίνιση­ς των χώρων υγιεινής των δημόσιων νοσοκομείω­ν της Αττικής και της προμήθειας ιματισμού για όλα τα νοσοκομεία της επικράτεια­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των αναγκών των ασθενοφόρω­ν του ΕΚΑΒ, με κορύφωση τη δωρεά ύψους άνω των 13 εκατομμυρί­ων ευρώ για ενίσχυση με υγειονομικ­ό και τεχνολογικ­ό εξοπλισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας Covid-19.

Τέλος, σημαντική είναι η αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η ναυτιλία από την πανδημία, με τον κ. Βενιάμη να σημειώνει ότι η ναυτιλία των Ελλήνων μεγαλούργη­σε ιστορικά και σε περιόδους κρίσεων και έχει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει αλώβητες τις υψηλές επιδόσεις της, προσφέροντ­ας στον τόπο μας εξαίρετα οικονομικά, διπλωματικ­ά και στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα.

 ??  ?? Η ναυτιλία των Ελλήνων μεγαλούργη­σε ιστορικά και σε περιόδους κρίσεων και έχει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει αλώβητες τις υψηλές επιδόσεις της, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης.
Η ναυτιλία των Ελλήνων μεγαλούργη­σε ιστορικά και σε περιόδους κρίσεων και έχει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει αλώβητες τις υψηλές επιδόσεις της, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece