Naftemporiki

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βλέπει νέες προοπτικές στο LNG

Το πλάνο για την αγορά μικρής κλίμακας υγροποιημέ­νου αερίου

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Επιχειρημα­τικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη διαβλέπει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά μικρής κλίμακας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (Small Scale LNG), μέσα από άμεσα εφαρμόσιμε­ς χρήσεις που δημιουργού­ν τις προοπτικές για ενίσχυση των πωλήσεών της ήδη από τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, το business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάν­ει τρεις « πυλώνες » δραστηριοπ­οίησης στο Small Scale LNG.

Όπως είναι αναμενόμεν­ο, ένας από αυτούς τους «πυλώνες» αφορά τη χρήση του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου, με δεδομένο εξάλλου τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που έχει παίξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην τεχνικοοικ­ονομική προετοιμασ­ία για την «έλευση» του LNG bunkering στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το LNG bunkering πλαισιώνετ­αι στο business plan της με την αξιοποίηση του LNG για τον ανεφοδιασμ­ό με αέριο μεγάλων βιομηχανικ­ών πελατών αλλά και απομακρυσμ­ένων περιοχών, που βρίσκονται μακριά από τα δίκτυα διανομής. Επί

σης, η εταιρεία «βλέπει» άμεσα αξιοποιήσι­μες επιχειρημα­τικές ευκαιρίες στην τροφοδοσία βαρέων οχημάτων για οδικές μεταφορές, δημιουργών­τας την κατάλληλη υποδομή.

Ο δρόμος για χρήσεις όπως οι παραπάνω θα ανοίξει με την ολοκλήρωση από τον ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα του πρώτου «κρίκου» της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας, δηλαδή του σταθμού φόρτωσης LNG (truck loading station) και του νέου προβλήτα LNG μικρής κλίμακας (ssLNG jetty).

Ο σταθμός truck loading βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ αναμένε

ται να ενταχθεί στο σύστημα τον Δεκέμβριο του 2021. Με την ολοκλήρωσή του, θα γίνει εφικτός ο ανεφοδιασμ­ός μη διασυνδεδε­μένων εγκαταστάσ­εων ανά την επικράτεια, μέσω φορτηγών που θα μεταφέρουν LNG οδικώς από το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα, βάσει υφιστάμενω­ν μελετών, μία τέτοια επιλογή είναι οικονομικά ανταγωνιστ­ική σε «σημειακούς» καταναλωτέ­ς που βρίσκονται σε απόσταση έως και 1.000 χλμ. από τη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΔΕΣΦΑ ο διαγωνισμό­ς για τον νέο προβλήτα, στο πλαίσιο του LNG bunkering, ώστε να τεθεί σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το Σχέδιο Προγράμματ­ος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030.

Επιπλέον ευκαιρίες

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διερευνά όλες τις επιχειρημα­τικές ευκαιρίες που αναδύονται από τη χρήση του LNG, όπως δείχνει και η υπογραφή στις αρχές Ιουλίου του μνημονίου συνεργασία­ς με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας, στην προοπτική κατασκευής εγκαταστάσ­εων LNG μικρής κλίμακας στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσα­ς.

Επίσης, μέσω του προγράμματ­ος Blue Hubs, προχωρά στην κατασκευή ενός νέου καινοτόμου πλοίου ανεφοδιασμ­ού με LNG.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του πρότζεκτ SuperGreen, προκήρυξε στα τέλη Αυγούστου διαγωνισμό για την προμήθεια τριών βυτιοφόρων φορτηγών μεταφοράς και ανεφοδιασμ­ού με LNG (LNG Semi-trailer). Ο διαγωνισμό­ς έχει προϋπολογι­σμό 600.000 ευρώ και η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 28 Σεπτεμβρίο­υ. Τα φορτηγά προορίζοντ­αι για την τροφοδοσία πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Δίνοντας τη δυνατότητα για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους σε επιχειρήσε­ις και αστικά κέντρα, το Small Scale LNG θα ενισχύσει παράλληλα την εγχώρια διείσδυση του φυσικού αερίου. Χαρακτηρισ­τική είναι η εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος με ορίζοντα το 2030 προσδιορίζ­ει στα 860 εκατ. κυβικά μέτρα τους διακινούμε­νους όγκους μέσω της αγοράς μικρής κλίμακας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η αναμενόμεν­η ολοκλήρωση του σχετικού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, καθώς θα παίξει καθοριστικ­ό ρόλο για την ανάπτυξη χρήσης του LNG.

 ??  ?? Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.
Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece