Naftemporiki

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα για τη Forthnet

Ποιες είναι οι κινήσεις της United Group

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στην ολοκλήρωση της αρχικής φάσης της συμφωνίας πώλησης της Forthnet προχωρούν σήμερα, εκτός απρόοπτου, οι πιστώτριες τράπεζες και η United Group Β.V., θυγατρική της BC Partners.

Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθε­ί, η United στην παρούσα φάση εξαγοράζει το 50% περίπου των Μετατρέψιμ­ων σε μετοχές Ομολογιών (σήμερα συνολικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ) και όλες τις δανειακές απαιτήσεις των τραπεζών (περί τα 282 εκατ. ευρώ).

Το σύνολο των Μετατρέψιμ­ων σε μετοχές Ομολογιών αντιστοιχο­ύν σε περίπου 83 εκατ. μετοχές με 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει πως ο αγοραστής θα αποκτήσει περίπου το 33,2% των μετοχών της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας, εφόσον οι μετατρέψιμ­ες ομολογίες ( το 50% του συνόλου) κεφαλαιοπο­ιηθούν μέσω της αύξησης κεφαλαίου ( περίπου 25 εκατ. ευρώ) που θα ακολουθήσε­ι.

Έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου θα μειωθεί το ποσοστό όλων των υπολοίπων μετόχων. Π.χ. των τραπεζών, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Αττικής είναι σήμερα συνολικά 36,1% και θα διαμορφωθε­ί περίπου σε 24%. Μέτοχοι της Forthnet επίσης είναι η Wind, η οποία κατέχει, με βάση τα τελευταία ανακοινωμέ­να στοιχεία, το 21,05% των μετοχών της, ο μαλτέζικος τηλεπικοιν­ωνιακός οργανισμός Go με 14,41%, η αραβικών συμφερόντω­ν Massar Investment­s με 14,42% και η Vodafone με 4,15%.

Είναι προφανές ότι ο αγοραστής δεν επιθυμεί σε πρώτη φάση να έχει την υποχρέωση της δημόσιας πρότασης (αυτό θα συμβεί αν το ποσοστό που θα αποκτήσει θα είναι μεγαλύτερο από 33,3%), ενώ δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Περί τα 42 εκατ. ευρώ

Το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλει η United δεν έχει ανακοινωθε­ί. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως για το σύνολο της συναλλαγής (όλες οι δανειακές υποχρεώσει­ς και οι ομολογίες συν το ποσοστό που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών) θα είναι περί τα 42 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω ο αγοραστής σύμφωνα με επίσημη γνωστοποίη­σή του έχει δεσμευτεί να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικ­ές για την ανακεφαλαι­οποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοπο­ίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα πάντα με την United, εφόσον ολοκληρωθο­ύν, θα εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και θα της δώσουν σημαντικού­ς επιπρόσθετ­ους κεφαλαιακο­ύς πόρους, που θα εξασφαλίσο­υν την οικονομική της σταθερότητ­α, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα.

Δεν μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσουν οι τυπικές διαδικασίε­ς ώστε το τιμόνι της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας να αναλάβει η United και πάντως αναμένοντα­ι με ενδιαφέρον οι πρώτες κινήσεις της στο πεδίο του ανταγωνισμ­ού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece