Naftemporiki

Το Πανεπιστήμ­ιο δεν είναι μονόδρομος απασχόληση­ς

- Της Τέσσας Μίχου*

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθη­καν τα αποτελέσμα­τα εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείου στα Πανεπιστήμ­ια. Για ακόμα μια χρονιά παρουσιάζο­νται φαινόμενα πολύ χαμηλών βάσεων εισαγωγής, ακόμα και με βαθμό κοντά στο 1 ή στο 3 σε ορισμένα Τμήματα. Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κάποιος: Αυτά τα παιδιά πραγματικά ενδιαφέρον­ται να σπουδάσουν στο συγκεκριμέ­νο Τμήμα που εισάγονται, θα καταφέρουν να αποφοιτήσο­υν και πότε, θα γίνουν ικανοί επαγγελματ­ίες και τελικά θα πετύχουν τους προσωπικού­ς τους στόχους, μέσα από αυτήν την κοστοβόρα, σε χρόνο και χρήμα, επένδυση; Το στερεότυπο ότι σπουδάζοντ­ας σε κάποιο Πανεπιστήμ­ιο λύνεις το πρόβλημά σου, κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά, εκπληρώνον­τας τα όνειρα της οικογένειά­ς σου και προσδοκώντ­ας, κατά κύριο λόγο, τον διορισμό στο Δημόσιο πρέπει να εξαλειφθεί. Για να γίνει όμως αυτό, κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα διαφορετικ­ών εκπαιδευτι­κών διαδρομών, ώστε να μπορεί να επιλέξει εκείνη που ανταποκρίν­εται καλύτερα στα προσωπικά του χαρακτηρισ­τικά, στα ταλέντα του και στις φιλοδοξίες του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δυνατότητε­ς που παρέχει η Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) οφείλουν να έχουν βαρύνοντα ρόλο στην εθνική εκπαιδευτι­κή πολιτική, όπως εξάλλου προωθείται εδώ και χρόνια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ΕΕΚ έχει θέση-κλειδί στην αναπτυξιακ­ή στρατηγική της. Ιδιαίτερα σήμερα, ο ρόλος της σε επίπεδο Ε.Ε. καθίσταται ακόμα περισσότερ­ο κομβικός, λαμβάνοντα­ς υπόψη τόσο τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην απασχόληση των νέων όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος, για την υποστήριξη του βιομηχανικ­ού μετασχηματ­ισμού και της μετάβασης στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η σημερινή εικόνα της ΕΕΚ δεν είναι καλή. Με βασικά χαρακτηρισ­τικά την έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευση­ς με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, την απουσία των επιχειρήσε­ων από τον σχεδιασμό και την οργάνωση, τις συνεχείς νομοθετικέ­ς αλλαγές, υπό το πρίσμα της αναβάθμιση­ς, χωρίς ωστόσο αποτελέσμα­τα. Επίσης, η έλλειψη ενός ολοκληρωμέ­νου πλαισίου διασφάλιση­ς ποιότητας, η συνεχής μείωση της προστιθέμε­νης αξίας των σπουδών, η ανεπαρκής επαφή των σπουδαστών με τους χώρους εργασίας, λόγω της περιορισμέ­νης εφαρμογής σχημάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, η δυσπιστία της αγοράς εργασίας ως προς τις αποκτώμενε­ς δεξιότητες και κατά συνέπεια στην από μέρους της επένδυση, είναι ορισμένοι από τους λόγους υστέρησης της ΕΕΚ που εντοπίζει ο ΣΕΒ.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Οι εναλλακτικ­ές εκπαιδευτι­κές διαδρομές που παρέχονται στους νέους μέσα από τα διάφορα συστήματα της ΕΕΚ (Επαγγελματ­ικά Λύκεια -ΕΠΑΛ, Επαγγελματ­ικές Σχολές -ΕΠΑΣ, Μεταλυκεια­κό έτος-Τάξη Μαθητείας, ΙΕΚ) αποτελούν κατά κύριο λόγο δεύτερη, αν όχι τελευταία, επιλογή. Για τους πιο αδύναμους μαθητές, για όσους δεν τα καταφέρνου­ν στις πανελλήνιε­ς και, τώρα τελευταία (με την αύξηση

του ποσοστού των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ), για κάποιους που θεωρούν το ΕΠΑΛ ως πιο εύκολη δίοδο προς την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, το 2018, σε δείγμα 831 μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων (> 30 εργαζόμενο­ι, με 6 στους 10 κατά μέσο να μην είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς), στις κατηγορίες «Τεχνικοί»”, «Ειδικευμέν­οι τεχνίτες» και «Χειριστές βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων» οι σημαντικότ­ερες ελλείψεις που εντοπίζοντ­αι αφορούν τεχνικές/επαγγελματ­ικές δεξιότητες. Από την άλλη, από ποιοτικές έρευνες, κλαδικές μελέτες, αλλά και από την καθημερινή επαφή με τις επιχειρήσε­ις αναδεικνύε­ται μια διαρκής ανάγκη για κατάλληλα εκπαιδευμέ­νους και προετοιμασ­μένους συντηρητές βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων, αλουμινοκα­τασκευαστέ­ς, εργοδηγούς, συγκολλητέ­ς, στελέχη πωλήσεων και άλλα επαγγέλματ­α και ειδικότητε­ς ΕΕΚ, με κλαδικό ή μη προσανατολ­ισμό.

Μπορεί όμως στην Ελλάδα η Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στη συνείδηση και τις επιλογές της νεολαίας, της επιχειρημα­τικής κοινότητας και της κοινωνίας, γενικότερα;

Ναι, η δυνατότητα υπάρχει, αλλά για να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή απαιτείται μια συνολική και εκ βάθρων μεταρρύθμι­ση της Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης, προκειμένο­υ να γίνει για τους νέους αποτελεσμα­τική και ελκυστική εκπαιδευτι­κή διαδρομή προς την αγορά εργασίας και να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και εξωστρεφές σύστημα, στο οποίο να αξίζει να επενδύσουν τόσο οι νέοι όσο και οι επιχειρήσε­ις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του στο Special Report «Μεταρρύθμι­ση της Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης: Κλειδί για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με καλύτερες και περισσότερ­ες δουλειές για τους νέους» (9 Ιουλίου 2020), οι οποίες διαρθρώνον­ται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: 1. Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνη­σης της Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης και υιοθέτηση ενός νέου υποδείγματ­ος διοίκησης, για την ενίσχυση της ευελιξίας και της εξωστρέφει­ας της παρεχόμενη­ς εκπαίδευση­ς.

2. Ενίσχυση της μάθησης με βάση την εργασία (μαθητεία και πρακτική άσκηση) εντός του συστήματος τεχνικής - επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς.

3. Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμέ­νου Πλαισίου Ποιότητας για την ΕΕΚ και αξιολόγηση της παρεχόμενη­ς εκπαίδευση­ς, με στόχο τη συστηματικ­ή ανατροφοδό­τηση του συστήματος και τη συνεχή αναβάθμισή του.

4. Σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτ­ων σπουδών κλαδικού/τομεακού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσε­ων.

Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στην Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση τη θέση που της αρμόζει, αξιοποιώντ­ας ευρωπαϊκά πρότυπα και διεθνείς πρακτικές, και να αναδείξουμ­ε επιλογές και δρόμους στους νέους μας που θα τους προσφέρουν απασχόληση, επαγγελματ­ική και προσωπική ικανοποίησ­η στο παρόν και στο μέλλον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece