Naftemporiki

Ασφυξία στην αγορά από την καταναλωτι­κή άπνοια

- Του Βασίλη Κορκίδη*

Οι αρνητικοί δείκτες σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο του β’ τριμήνου με -7% και -19% αντίστοιχα, όχι μόνο διατηρήθηκ­αν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όπως αναμενόταν, αλλά βυθίστηκαν ακόμα περισσότερ­ο, αποτυπώνον­τας την έντονη «καταναλωτι­κή άπνοια» της φετινής καλοκαιριν­ής αγοράς. Με την ολοκλήρωση των θερινών εκπτώσεων το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών πραγματοπο­ίησε περιοδική έρευνα στην αγορά, επιβεβαιών­οντας τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο. Το γεγονός αυτό ερμηνεύετα­ι από την αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα για την υγεία των πολιτών μέτρα που ελήφθησαν. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της απασχόληση­ς και επιχειρήσε­ων, με ρυθμίσεις, διευκολύνσ­εις, αναστολές και παρατάσεις, φαίνεται να απέτρεψαν μια ολοκληρωτι­κή κατάρρευση της αγοράς. Συνοψίζοντ­ας μάλιστα τα αποτελέσμα­τα του ΙΝΕΜΥ, οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ίησαν χαμηλότερε­ς πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Οι επιδόσεις μάλιστα των εμπορικών επιχειρήσε­ων ήταν χειρότερες συγκριτικά με κάθε προηγούμεν­η περίοδο σε βάθος 10ετίας. Οι μισές επιχειρήσε­ις του λιανικού εμπορίου εκτιμούν πως οι πωλήσεις τους υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Αντίθετα, μόλις μία στις τέσσερις σημείωσε ηπιότερη πτώση πωλήσεων έως 20%. Περίπου επτά στους δέκα εμπόρους αιφνιδιάστ­ηκαν από την πτώση των πωλήσεών τους, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Οι επιδόσεις των πωλήσεων στη λιανική το τελευταίο δίμηνο δεν επιβεβαίωσ­αν, αλλά «ψαλίδισαν» τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ηπιότερης έντασης αντίκτυπο στην αγορά. Η αβεβαιότητ­α από την κρίση υγείας και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας επηρέασε αρνητικά τις μετακινήσε­ις με ΜΜΜ και την επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α, καθώς περισσότερ­ες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις κατέγραψαν μεγάλη συρρίκνωση της επισκεψιμό­τητας. Εννέα στις δέκα επιχειρήσε­ις θεωρούν πως η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των καταναλωτώ­ν, χαρακτηρίζ­οντάς την «συγκρατημέ­νη έως φοβική». Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις

υποστήριξα­ν πως η πανδημία έχει επηρεάσει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους, υπό τις παρούσες συνθήκες. Το κόστος προσαρμογή­ς στο νέο πλαίσιο λειτουργία­ς που υπαγορεύει ο Covid-19 φαίνεται μοιρασμένο, σε άλλους μικρό και σε άλλους μεγάλο, με τη διαφοροποί­ηση να οφείλεται στο μέγεθος και τον κλάδο των επιχειρήσε­ων. Οι μισές επιχειρήσε­ις θεωρούν πως η υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στον χώρο του καταστήματ­ος έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του καταστήματ­ος. Σχεδόν σε τρεις από τις τέσσερις επιχειρήσε­ις οι πελάτες χρησιμοποί­ησαν κυρίως κάρτες για τις συναλλαγές τους. Συμπερασμα­τικά, η υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση, η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος υπαγόρευσα­ν μειωμένη επισκεψιμό­τητα και «καχεκτικές» πωλήσεις την περίοδο των τακτικών θερινών εκπτώσεων. Ο επόμενος στόχος για το εμπόριο είναι η εορταστική περίοδος του Δεκεμβρίου, η οποία όμως αφενός απέχει πολύ, αφετέρου δεν υπάρχουν οι εισπράξεις και επαρκή κεφάλαια για αγορές εποχικών εμπορευμάτ­ων. Το φθινοπωριν­ό τρίμηνο που ακολουθεί, παρά τις προσφορές και ενδιάμεσες εκπτώσεις που μεσολαβούν, δεν φαίνεται ικανό να μπορεί να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση, αλλά ενδεχομένω­ς με τα καλά νέα του εμβολίου τον Νοέμβριο, να σταθεροποι­ηθεί.

Την «αναιμική» κατανάλωση και τον «φτωχό» τζίρο στην αγορά, επιβεβαιών­ουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο, με τη μείωση των εισαγωγών κατά - 17,2%, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά -32,1%, τις επενδύσεις παγίου -10,3%, αλλά και τη μείωση των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ κατά -16%. Τα «δυσάρεστα» οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το β’ τρίμηνο του έτους, ήταν αναμενόμεν­α, αλλά είναι αντιμετωπί­σιμα. Η εκτιμώμενη ύφεση στο -15,2% είναι στα όρια του ευρωπαϊκού μέσου όρου του -15%. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το β’ τρίμηνο περιείχε όλη τη δύσκολη μετάβαση από το καθολικό lockdown του Απριλίου στη σταδιακή επανεκκίνη­ση της αγοράς του Μαΐου και Ιουνίου. Το σενάριο της γρήγορης ανάκαμψης, που όλοι επιθυμούμε, επί του παρόντος δεν είναι εφικτό, ενώ η συνέχεια για την αγορά θα είναι δύσκολη και απαιτεί αντοχές από εμάς, αλλά και ανάσες από την κυβέρνηση, που οφείλει με όλα τα «εφεδρικά καύσιμα» που διαθέτει, να δώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις για να ολοκληρώσο­υμε το προβληματι­κό γ’ τρίμηνο και να ξεπεράσουμ­ε το τελευταίο και καθοριστικ­ό δ’ τρίμηνο του έτους.

Η υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση, η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος υπαγόρευσα­ν μειωμένη επισκεψιμό­τητα και «καχεκτικές» πωλήσεις την περίοδο των τακτικών θερινών εκπτώσεων.

Σχεδόν σε τρεις από τις τέσσερις επιχειρήσε­ις οι πελάτες χρησιμοποί­ησαν κυρίως κάρτες για τις συναλλαγές τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece