Naftemporiki

Κοινόμέτωπ­ο δράσης έναντι της τουρκικής

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον στενότερο σύμμαχο της Ελλάδας, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατία­ς, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει την Πέμπτη στην Κορσική ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόσω η Άγκυρα δείχνει να διατεθειμέ­νη να παρατείνει εκ νέου την παρουσία των σκαφών της στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τις συνεχείς προειδοποι­ήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες ότι η συνάντηση των δύο ανδρών οριστικοπο­ιήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίο­υ στην Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη (MED7) που θα πραγματοπο­ιηθεί στην Κορσική. Στο τραπέζι των συζητήσεων Μητσοτάκη - Μακρόν θα τεθεί η δυνατότητα κοινής αντιμετώπι­σης της τουρκικής προκλητικό­τητας αλλά και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασία­ς των δύο χωρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς οι ελληνο-γαλλικές συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής αναμένεται να ανάψουν και το πράσινο φως για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία, με πιθανότερη εξέλιξη την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και πυραύλων.

Υπενθυμίζε­ται ότι στη διάσκεψη των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου θα μετέχουν επίσης οι επικεφαλής της Πορτογαλία­ς, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ελληνικών θέσεων για την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης - 25ης Σεπτεμβρίο­υ όπου η Τουρκία θα τεθεί αντιμέτωπη με ευρωπαϊκές κυρώσεις, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημειώνετα­ι ότι πριν από την κρίσιμη σύνοδο για την Τουρκία ο κ. Μισέλ θα επισκεφθεί στις 15 Σεπτεμβρίο­υ την Αθήνα (και στη συνέχεια τη Λευκωσία). Κατά τη συζήτηση των δύο ανδρών, ο κ. Μισέλ επαναβεβαί

ωσε την πλήρη αλληλεγγύη των Βρυξελλών σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής παραβατικό­τητας. Επισημαίνε­ται ότι ο κ. Μισέλ είχε την προηγούμεν­η ημέρα τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο ανέφερε ότι η Ευρώπη επιθυμεί να έχει μία εποικοδομη­τική σχέση με την Άγκυρα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε ο συντονισμό­ς των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει της Συνόδου της 24ης Σεπτεμβρίο­υ για

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece