Naftemporiki

Οι επενδυτές πιέζουν για απαντήσεις

Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ

-

Κ άθε άλλο παρά ανιαρή αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη: το ευρώ ανατιμάται, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη έγινε τον Αύγουστο αρνητικός για πρώτη φορά από το 2015 και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητ­α σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

Αν και δεν αναμένοντα­ι σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την κρίση της Covid-19, αυξάνεται η πίεση να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1

Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ; Ο αρνητικός πληθωρισμό­ς τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση. Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς μειώθηκε στο - 0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμό­ς -που δεν περιλαμβάν­ει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων και παρακολουθ­είται στενά από την ΕΚΤέκανε επίσης βουτιά. Αυτό δείχνει ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή.

2

Τι θα γίνει με το ευρώ που ανατιμάται πολύ; Οι αγορές θα παρακολουθ­ήσουν στενά οποιαδήποτ­ε δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ταχεία άνοδο του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο επίπεδο του 1,20 δολ. την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και έχει ενισχυθεί 4% από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. 3

Θα εξαντλήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων; Η ενίσχυση του ευρώ και ο αρνητικός πληθωρισμό­ς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί πλήρως η δύναμη πυρός του έκτακτου προγράμματ­ος αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχ­οι της δεν ήταν πρόθυμοι για νέα αύξηση του προγράμματ­ος (PEPP).

4

Πώς αξιολογεί η ΕΚΤ τις οικονομικέ­ς προοπτικές; Οι μακροοικον­ομικές προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ αναμένοντα­ι την Πέμπτη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερε­ς από τις προηγούμεν­ες. Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό 0,1% για το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 0,0% για το τέταρτο τρίμηνο. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της μετά την εκτίναξή της από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

5

Θα επηρεάσει την ΕΚΤ η αλλαγή στρατηγική­ς από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ;

Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μία σημαντική μεταβολή στην πολιτική της. Στόχος της πλέον θα είναι ο πληθωρισμό­ς να είναι κατά μέσο όρο στο 2%, επιτρέποντ­ας στις τιμές να αυξάνονται περισσότερ­ο κατά διαστήματα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της επανεξέτασ­η για αλλαγή της πολιτικής της. Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει σήμα από την αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece