Naftemporiki

Από Ελλάδα - Γαλλία προκλητικό­τητας

Και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασία­ς

-

την Τουρκία.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισ­ε χθες την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεω­ν» και «να απαντήσει με στιβαρότητ­α αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευ­τικό». «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσμα­τικά.

Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειτα­ι στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο τον οποίο υποδέχθηκε χθες στην Αθήνα.

Νέα αυστηρά ευρωπαϊκά μηνύματα

Όσο πλησιάζουν οι μέρες προς τη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίο­υ πληθαίνουν και οι πιέσεις ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία για την αλλαγή της συμπεριφορ­άς της. Χθες ο ομοσπονδια­κός καγκελάριο­ς της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε την Ε. Ε. να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ερντογάν. «Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυο­ι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επι

τρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο σε μεσοπρόθεσ­μη βάση» ανέφερε ο κ. Κουρτς προκαλώντα­ς την οργή της Άγκυρας και συγκεκριμέ­να του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. «Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της είναι η παραμορφωμ­ένη ιδεολογία που εκπροσωπεί ο καγκελάριο­ς» ανέφερε. Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε όμως και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, χαρακτηρίζ­οντας «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία.

Παραμένουν στην περιοχή τα τουρκικά σκάφη

Η Άγκυρα δεν δείχνει πάντως διάθεση να ρίξει τους τόνους. Μάλιστα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ προανήγγει­λε παράταση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών μέσω νέων navtex τουλάχιστο­ν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίο­υ. Το εν λόγω δημοσίευα σημείωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα φτάσει μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζ­ου και της Ρόδου. «Οι δραστηριότ­ητες του Oruc Reis στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζοντ­αι χωρίς διακοπή» ανέφερε η τουρκική εφημερίδα και σημείωσε ότι η σχετική Navtex θα ολοκληρωθε­ί στις 10 Σεπτεμβρίο­υ, αλλά αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece