Naftemporiki

Σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στα τεχνάσματα του Λονδίνου

Βρετανία: Μέτρα - διευκρινίσ­εις στη συμφωνία αποχώρησης

-

Σ ε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να καλεί το Λονδίνο να τηρήσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να έχει μια συμφωνία για την όποια μελλοντική σχέση με την 27μελή Ε.Ε. Ουσιαστικά απαντούσε σε πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία για να παρακάμψει σημαντικά σημεία της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.

«Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και προαπαιτού­μενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση» ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter. «Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για να προστατευθ­εί η ειρήνη και η σταθερότητ­α στη νήσο και η ακεραιότητ­α της ενιαίας αγοράς» προσέθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία που θα απειλούσε τους συμβιβασμο­ύς που επιτεύχθηκ­αν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ανέφερε χθες ότι διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιγράφον­τας τις προτεινόμε­νες αλλαγές που θα εφαρμοστού­ν στην εγχώρια νομοθεσία ως περιορισμέ­νες διευκρινίσ­εις. « Λαμβάνουμε περιορισμέ­να και εύλογα μέτρα για να διευκρινίσ­ουμε συγκεκριμέ­να στοιχεία του Πρωτοκόλλο­υ της Βόρειας Ιρλανδίας στην εγχώρια νομοθεσία για να άρουμε την όποια ασάφεια και να διασφαλίσο­υμε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον, για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμ­βανομένου και του Brexit, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, συμφωνώντα­ς ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος αυτόν τον μήνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece