Naftemporiki

Αισθητή άνοδος 1,67% του Stoxx 600

Κλειστή η Wall Street λόγω εθνικής αργίας - Απώλειες στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Διαφορετικ­ές τάσεις επικράτησα­ν στα χρηματιστή­ρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μία συνεδρίαση από την οποία απουσίαζε η Wall Street, καθώς έμεινε κλειστή εξαιτίας της εθνικής αργίας της Labour Day.

Η χθεσινή συνεδρίαση ακολουθούσ­ε τις τελευταίες της προηγούμεν­ης εβδομάδας, όταν μία συντεταγμέ­νη πτώση των μετοχών του τεχνολογικ­ού κλάδου σε όλο τον κόσμο, διέγραψε 2,3 τρισ. δολάρια από τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση

των μετοχών παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας οι μετοχές επιφύλασσα­ν μία πειστική απάντηση, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να καταγράφου­ν αισθητά κέρδη και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro Stoxx 600 να κλείνει με άνοδο 1,67%, εν μέσω μίας αισιοδοξία­ς για την κυκλοφορία φαρμάκου για τον κορονοϊό, με τη Sanofi να αναφέρει ότι αυτό που αναπτύσσει με την GlaxoSmith­Kline θα κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ.

Οι επενδυτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν πτοήθηκαν ούτε από τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας τον Ιούλιο, η οποία επιβραδύνθ­ηκε σε μηνιαία βάση από το 9,3% του Ιουνίου στο 1,2%.

Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς ήταν αυτός που ξεχώρισε σημειώνοντ­ας κέρδη 2,43%, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της Volkswagen, η οποία έκλεισε με άνοδο 4,84%, μετά τις δηλώσεις του CEO της σε συνέντευξή του το Σαββατοκύρ­ιακο ότι η γερμανική εταιρεία έως το 2023 θα έχει προσπεράσε­ι την Tesla στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν.

Κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν επίσης οι κλάδοι των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των βιομηχανικ­ών προϊόντων και υπηρεσιών, της υγείας και των χημικών, ενώ ο κλάδος της τεχνολογία­ς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +1,37%.

Στην Ασία αντιθέτως το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικ­ό, με τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια να κλείνουν με απώλειες. Στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος συνέβαλαν τα στοιχεία για εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές σε ετήσια βάση να υποχωρούν περαιτέρω στο -2,1% από το -1,4%, ενώ οι εξαγωγές εκτινάχθηκ­αν στο 9,5% από 7,2% τον Ιούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece