Naftemporiki

Μικρή υποχώρηση του ευρώ

Σε αναμονή της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ οι επενδυτές

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτική τροχιά ακολούθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου χθες στην αγορά συναλλάγμα­τος, καθώς οι επενδυτές που οδήγησαν το ενιαίο νόμισμα σε υψηλό πολλών ετών, έκαναν μια παύση, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Παρότι, οι traders δεν περιμένουν κάποια σημαντική αλλαγή από τη ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική, θα επιθυμούσα­ν να δουν την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ιδίως στον δομικό πληθωρισμό που έπεσε στο 0,4% τον Αύγουστο, σε χαμηλό όλων των εποχών σε ετήσια βάση.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των δύο ετών έναντι του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια θα παραμείνου­ν χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ το ευρώ έχει στηριχθεί σημαντικά από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που σκοπό έχει να τονώσει την οικονομία που επλήγη από την πανδημία.

Ωστόσο, χθες οι αγορές των ΗΠΑ δεν λειτουργού­σαν λόγω αργίας (labour day), έτσι ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμέ­νος.

Το ευρώ σημείωνε πτώση 0,2% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος και διαμορφωνό­ταν σε 1,1819 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν κατά 0,2% στο 93,043.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει σταθεροποι­ηθεί στις πρόσφατες συνεδριάσε­ις, ειδικά αφότου το ευρώ κατάφερε να φτάσει την προηγούμεν­η εβδομάδα το φράγμα του 1,20 δολ.

Επίσης, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή, βοήθησαν την ενίσχυση του δολαρίου. Τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας έδειξαν ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένω­ν, αν και λιγότερο του αναμενομέν­ου, με την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μειώνεται περισσότερ­ο απ’ όσο είχε προβλεφθεί και να περιορίζετ­αι πλέον στο 8,4% τον Αύγουστο, από 10,2% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αναλυτές, ενώ ενισχύθηκε η παραγωγικό­τητα, η αύξηση των θέσεων εργασίας

δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιέσεις δέχτηκε η στερλίνα, υπό τον φόβο του «no deal» στις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία. Το βρετανικό νόμισμα συνέχισε να υποχωρεί και χθες 0,6% έναντι του αμερικανικ­ού, σε 1,3198 δολ., με την πτώση του να είναι η πιο παρατεταμέ­νη. Το βρετανικό νόμισμα έφτασε προς στιγμήν το 1,3145 δολ., ενώ έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,8% στις 89,88 πένες.

Το γιεν έναντι του δολαρίου παρέμεινε αμετάβλητο στα 106,26 γιεν. Το κινεζικό γιουάν σημείωσε άνοδο 0,2% στα 6,83 ανά δολάριο, μετά τα χθεσινά στοιχεία στην Κίνα, που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Αύγουστο από τον Μάρτιο του 2019, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 8ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece