Naftemporiki

Διεύρυνση των ευρωαποδόσ­εων

Εν μέσω κύματος προσφοράς νέων κρατικών εκδόσεων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Mε άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, εν μέσω ενδείξεων για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και εν αναμονή νέας προσφοράς σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανταποκριθ­ούν στις αυξημένες δανειακές τους υποχρεώσει­ς για να χρηματοδοτ­ήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Οι εξαγωγές της Κίνας παρουσίασα­ν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ενάμισι έτος, ενώ τα στοιχεία από Γερμανία έδειξαν ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε 1,2% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και εάν η βιομηχανικ­ή παραγωγή παραμείνει σταθερή

τους επόμενους δύο μήνες, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο τρίμηνο θα μπορούσε να κυμανθεί γύρω στο 10%.

Η προσφορά ωστόσο αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη αυτή την εβδομάδα, καθώς σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις αναμένεται να προχωρήσου­ν οι Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία, με προοπτική να αντληθούν περισσότερ­α από 17 δισ. ευρώ συνολικά. Ήδηη Ιταλία έχει διορίσει κοινοπραξί­α τραπεζών για να εκδώσουν νέο 20ετές στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Χθες, το Λουξεμβούρ­γο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγου.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,12%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκ­ε στο 1,15% με το spread στις 161 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ παρατηρήθη­κε έντονη συναλλακτι­κή δρα

στηριότητα, καθώς καταγράφηκ­αν συναλλαγές αξίας 105 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Στον «πυρήνα», η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο -0,46%, με οριακή άνοδο μίας μονάδας βάσης.

Ωστόσο, η ανοδική τάση των αποδόσεων ήταν συγκρατημέ­νη εν όψει της συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον αρνητικό πληθωρισμό του Αυγούστου άσκησαν πιέσεις για λήψη ακόμη περισσότερ­ων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ. Αυτό που περιμένουν οι επενδυτές να διαπιστώσο­υν είναι εάν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων PEPP, κάτι που ίσως γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece