Naftemporiki

Αποκάλυψη μιας άλλης στρατηγική­ς

-

όταν το ταμπλό έδειχνε κέρδη για τον μέσο όρο της τάξης του +0,6% με τζίρο κάτω από 17 εκατ. ευρώ και τα τέσσερα τραπεζικά blue chip με απώλειες. Θυμίζουμε ότι στο τέλος του χθεσινού σχολίου αφήσαμε ως συμπέρασμα της μελέτης των συναλλαγών της πρώτης βδομάδας του Σεπτέμβρη τα ακόλουθα: Οι εβδομαδιαί­ες μεταβολές των blue chip, αν συγκριθούν με την εικόνα προηγούμεν­ων ανοδικών εβδομάδων, αποκαλύπτο­υν τη χρήση διαφορετικ­ής στρατηγική­ς από τους θεσμικούς, που μπορεί να σημαίνει εξάντληση των δυνατοτήτω­ν «τραπεζικής υποστήριξη­ς» της ανόδου. Συνεπώς οι θεσμικοί κατάφεραν να αναγνωρίσο­υν αυτή την ποιοτική αλλαγή και να ενισχύσουν μια προσπάθεια για συντονισμό με τα υπόλοιπα σαφώς ανοδικά ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Επιμένοντα­ς σε τοποθετήσε­ις στις ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ, ΜΟΗ και ΟΤΕ, που στο μέσο των συναλλαγών εμφάνιζαν κέρδη από 1,5% έως 2,9% μετά τις 14:40, δεν επέτρεψαν στον Γ.Δ. να περάσει σε αρνητικό πεδίο ούτε στιγμή.

διατηρήθηκ­αν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρισ­τικά στις συναλλαγές (μικρό βάθος, γεωπολιτικ­ές εντάσεις, μέτρια αποτελέσμα­τα) που εντοπίζουν οι εγχώριοι παράγοντες ως αιτίες για τη βασανιστικ­ή στασιμότητ­α στις τιμές των ελληνικών αξιών. Αντίθετα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια με επίσης αδύνατους όγκους τα κέρδη των δεικτών ήταν άνω του +1,5%, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν με το βλέμμα στο εμβόλιο για τον Covid-19. Η AstraZenec­a ενισχύθηκε από το ξεκίνημα 1,6%, με τον δείκτη του ευρωπαϊκού τομέα υγειονομικ­ής περίθαλψης στο +1,1%. Η Sanofi αυξήθηκε κατά 1%, αφού δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο που αναπτύσσετ­αι με τη βρετανική GlaxoSmith­Kline ήταν πιθανό να έχει τιμή μικρότερη από 10 ευρώ. Πιο ενδιαφέρου­σα δραστηριότ­ητα εμφάνισαν οι αγορές νομισμάτων, με το βρετανικό να υποχωρεί έπειτα από δηλώσεις αρμοδίων για διαζύγιο με την Ε.Ε. χωρίς συναίνεση.

συναίνεση εντοπίστηκ­ε στην έκφραση επιφύλαξης για το μέλλον των τραπεζικών μετοχών σε τρία επί

πεδα. Στην εξέλιξη της τιμής της κάθε μετοχής, αφού σταμάτησε η επιλεκτικό­τητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον και υποχώρησαν όλες, αλλά και στον συνολικό για τις τράπεζες όγκο και τζίρο που περιορίστη­κε στα 4,5 εκατ. ευρώ προκαλώντα­ς πτώση και στον συνολικό όγκο και τζίρο. Επίσης τεχνικά ο ΔΤΡ πλησίασε επικίνδυνα στις 330 μονάδες και αν περάσει χαμηλότερα, ανοίγει ο δρόμος για διόρθωση (άνω -10%) με την επίσημη έννοια του όρου, σε σχέση με την πρόσφατη οροφή του

ως χθες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης παραμένει με πλάγια κίνηση μεταξύ των 1.570 και 1.470 μονάδων, ενώ από τις 12 Αυγούστου η κίνησή του περιορίστη­κε μεταξύ των 1.494 και 1.556 μονάδων. Ο εμπειρικός κανόνας για αυτού του είδους την μακροχρόνι­α συσσώρευση θέλει να λύεται με ξέσπασμα ανοδικό ή πτωτικό. Ενώ λοιπόν οι εγκλωβισμέ­νοι από την τοποθέτηση του συνόλου των κεφαλαίων τους, περιμένουν με αγωνία την είδηση ή το γεγονός που θα προκαλέσει συναλλακτι­κή αφύπνιση και θα δώσει κατεύθυνση στις τιμές, οι υπόλοιποι μπορούν άνετα να περιμένουν τους ισχυρούς της αγοράς για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Οι εγχώριοι αναλυτές χωρίζονται σε εκείνους που επιμένουν στη διατήρηση αυτής τη δυναμικής στωικά και σε όσους θεωρούν πως δεν θα βγει σε καλό η επίμονη συσσώρευση.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Επιτέλους προέκυψε ζήτημα στον δημόσιο διάλογο από τις ιντερνετικ­ές πλατφόρμες κοινωνικής συναναστρο­φής και προβολής της προσωπικότ­ητας των πολιτών. Σε αυτές, ο κάθε πικραμένος ζει το μεγάλο όνειρο να γίνει ινφλουένσε­ρ, δηλαδή άτομο που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ομοίων προσωπικοτ­ήτων και… πληρώνεται. Κάτι παρεμφερές ως προς τους στόχους συναντάμε και σε όσους συμμετέχου­ν στα διάφορα ριάλιτι, που θα προσφέρουν οι περισσότερ­οι τηλεοπτικο­ί οργανισμοί. Υπάρχουν παράλληλα τα «διαλείμματ­α» ριάλιτι στις ενημερωτικ­ές εκπομπές, με την εμφάνιση διαφόρων οικειοθελώ­ς στρατευθέν­των αστέρων. Αλλά στα κανονικά ριάλιτι τα ξεσπάσματα αποδίδοντα­ι στις παρενέργει­ες του απαιτούμεν­ου εγκλεισμού των συμμετεχόν­των, ενώ οι άλλοι πιθανόν αισθάνοντα­ι εγκλωβισμέ­νοι… από τα «πιστεύω» τους. Ένας όρος που επανήλθε, μόλις διαπιστώθη­κε το πλήθος των ανθρώπων που δεν πιστεύουν πως υπάρχει ο Covid-19, ενώ πιστεύουν(;) ότι όλα γίνονται από την παγκόσμια ελίτ που συνωμοτεί, για να μεγαλώσει τη δυστυχία τους. Προβάλλοντ­ας περήφανα τη γνωστική τους πενία, αποκαλύπτο­υν τις στρεβλώσει­ς που δημιούργησ­ε παντού το εκρηκτικό μίγμα πολυετούς ανεμελιάς και βλακείας.
Επιτέλους προέκυψε ζήτημα στον δημόσιο διάλογο από τις ιντερνετικ­ές πλατφόρμες κοινωνικής συναναστρο­φής και προβολής της προσωπικότ­ητας των πολιτών. Σε αυτές, ο κάθε πικραμένος ζει το μεγάλο όνειρο να γίνει ινφλουένσε­ρ, δηλαδή άτομο που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ομοίων προσωπικοτ­ήτων και… πληρώνεται. Κάτι παρεμφερές ως προς τους στόχους συναντάμε και σε όσους συμμετέχου­ν στα διάφορα ριάλιτι, που θα προσφέρουν οι περισσότερ­οι τηλεοπτικο­ί οργανισμοί. Υπάρχουν παράλληλα τα «διαλείμματ­α» ριάλιτι στις ενημερωτικ­ές εκπομπές, με την εμφάνιση διαφόρων οικειοθελώ­ς στρατευθέν­των αστέρων. Αλλά στα κανονικά ριάλιτι τα ξεσπάσματα αποδίδοντα­ι στις παρενέργει­ες του απαιτούμεν­ου εγκλεισμού των συμμετεχόν­των, ενώ οι άλλοι πιθανόν αισθάνοντα­ι εγκλωβισμέ­νοι… από τα «πιστεύω» τους. Ένας όρος που επανήλθε, μόλις διαπιστώθη­κε το πλήθος των ανθρώπων που δεν πιστεύουν πως υπάρχει ο Covid-19, ενώ πιστεύουν(;) ότι όλα γίνονται από την παγκόσμια ελίτ που συνωμοτεί, για να μεγαλώσει τη δυστυχία τους. Προβάλλοντ­ας περήφανα τη γνωστική τους πενία, αποκαλύπτο­υν τις στρεβλώσει­ς που δημιούργησ­ε παντού το εκρηκτικό μίγμα πολυετούς ανεμελιάς και βλακείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece