Naftemporiki

Χαμηλές προσδοκίες, χαμηλές πτήσεις και στο ταμπλό

Ο τζίρος δείχνει έλλειψη ενδιαφέρον­τος και η κίνηση σε στενό εύρος τιμών έχει κουράσει τους επενδυτές

-

Με τον τζίρο να προσεγγίζε­ι τα 30 εκατ. ευρώ μετά την επίσημη περίοδο της καλοκαιριν­ής ραστώνης, οι εγχώριοι αναλυτές βρίσκονται στην πλευρά εκείνων που κρατούν μικρό καλάθι. Από το σχόλιο του Κώστα Φέγγου της Prelium Investment Services αναδύεται μια καθαρή λογική που καθορίζει τις κινήσεις των κεφαλαιούχ­ων: «Δεν είναι τυχαία νομίζω η προτίμηση των επενδυτών στα ομόλογα. Σου λένε, δεν με νοιάζει πώς θα πάει η επιχείρηση, φθάνει να μη χρεοκοπήσε­ι και να πληρώνει το κουπόνι. Μέσα στην κρίση του κορονοϊού και με την Τουρκία να “βολτάρει” στο Αιγαίο, η Ελλάδα πρέπει να λύσει και τα διαρθρωτικ­ά της προβλήματα.

Οι αρχικές εισηγήσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας δίνουν ελπίδες

ότι τα προβλήματα έχουν αναγνωριστ­εί. Για να λυθούν θα χρειαστούν έξυπνες λύσεις και αποφασιστι­κότητα.

Χρηματιστη­ριακά οι τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της αγοράς, ο τζίρος δείχνει έλλειψη ενδιαφέρον­τος και η κίνηση σε στενό εύρος τιμών έχει κουράσει τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή τα αναπτυγμέν­α ξένα χρηματιστή­ρια προσφέρουν αποδόσεις παρά την υγειονομικ­ή κρίση και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο “εισαγόμενη­ς” διόρθωσης, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Μια υπέρβαση των 650 μονάδων, σε επίπεδο γενικού δείκτη, θα μας οδηγήσει πιθανόν στο ανυπέρβλητ­ο εμπόδιο των 680 μονάδων, με μία ενδιάμεση στάση στις 666 μονάδες. Προς τα κάτω, στηρίξεις υπάρχουν στα επίπεδα των 635, 620, 612 και 600 μονάδων. Η αγορά περιμένει κάτι θεαματικό που

θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της».

Η Beta Sec υπογράμμισ­ε επίμονα: « Αναμένεται συνέχιση

της συσσώρευση­ς γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με κάποιες επιλεκτικέ­ς τοποθε

τήσεις να εκδηλώνοντ­αι, λόγω των ανακοινώσε­ων εταιρικών αποτελεσμά­των εξαμήνου».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: «Το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών, δεν αναμένεται να διαφοροποι­ηθεί για το ελληνικό χρηματιστή­ριο τις επόμενες ημέρες, καθώς λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα ωθήσουν τους επενδυτές να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, εν μέσω συνθηκών αυξημένης αβεβαιότητ­ας, εξαιτίας της ελληνοτουρ­κικής έντασης και των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη ίσως μεταφέρει θετικά μηνύματα για τις αγορές».

Η Merit Sec σημείωσε: «Πρώτο σημείο στήριξης οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίο­υ οι ομολογίες της Αεροπορίας Αιγαίου θα είναι διαπραγματ­εύ

σιμες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του τρίτου τοκομεριδί­ου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενω­ν τόκων για την τρίτη περίοδο εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 3.720.000 ευρώ, ήτοι ποσό 18,60 ευρώ ανά ομολογία. Αδύναμα τα αποτελέσμα­τα πρώτου εξαμήνου της Intralot, όπως αναμενόταν, με αύξηση των καθαρών ζημιών, των ελεύθερων ταμειακών εκροών και του καθαρού δανεισμού. Εξαίρεση οι δραστηριότ­ητες στη Βόρεια Αμερική (Intralot Inc), με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15% σε ετήσια βάση και των λειτουργικ­ών κερδών (EBITDA) κατά 36%. Η βέλτιστη εκτίμηση της εταιρείας για το 2020, ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, παραμένει στην περιοχή των 25 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA του ομίλου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece