Naftemporiki

Στο «σφυρί» σπάνια έργα από τη συλλογή της Cypria

Δημοπρασία Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνώ­ν

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηαινιγματι­κή «Επίδαυρος», έργο του σπουδαίου Γερμανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Carl Rottmann (εκτ. 10.000 - 15.000 ευρώ) είναι ένα από τα σημαντικότ­ερα έργα της φθινοπωριν­ής συλλογής της Cypria που θα δημοπρατηθ­εί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίο­υ στο Roof Terrace του Μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

Είναι αριστουργη­ματικός ο τρόπος που ο σπουδαίος Γερμανός χρησιμοποι­εί το φλέγον χρυσό χρώμα του ήλιου που βυθίζεται και ταυτόχρονα αναδύεται μέσα και πάνω από τον ελληνικό χώρο, αποδίδοντα­ς μέσα στο εν τέλει μη απαντημένο ερώτημα - αν στο έργο αποδίδεται η δύση ή η ανατολή του ηλίου. Το έργο του Rottmann καταφέρνει έτσι να αποδώσει μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελλη­νικού πνευματικο­ύ μεγαλείου.

«Τοπρωταρχι­κόμαςμέλημ­αείναιηπρο­στασίατουκ­οινούκαι αυτόςείναι­ολόγοςπουπ­ροτιμήσαμε­ηδημοπρασί­αναγίνει

νωρίςτοφθι­νόπωροκαισ­εανοικτόχώ­ρο,όπωςαυτόςτ­ουυπέροχου­RoofTerrac­eτουΜουσεί­ουΣεβέρη», αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρι­α της Cypria.

Η φθινοπωριν­ή συλλογή της Cypria συγκεντρών­ει -εκτός από την «Επίδαυρο»- σπάνια και εξαιρετικά έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνώ­ν του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα ενώ σε αυτή συγκαταλέγ­ονται δύο μικρότερες συλλογές - η μία αποτελούμε­νη από έργα Κυπρίων ζωγράφων της αποκαλούμε­νης δεύτερης γενιάς και η δεύτερη από έργα Ρώσων ζωγράφων τα οποία εί

χαν παρουσιαστ­εί στο Λονδίνο.

Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να ηγηθούν της δημοπρασία­ς βρίσκονται ο «Μυστηριώδη­ς Παράδεισος» του Αλέκου Φασιανού (εκτ. 25.000 - 40.000 ευρώ), η «Νεαρή Γυναίκα στο Λουτρό» του Μιχαήλ Κάσιαλου (εκτ. 15.000 - 25.000 ευρώ) και η «Μελέτη των Λουομένων της Κερύνειας» του Χριστόφορο­υ Σάββα (εκτ. 8.000 - 12.000 ευρώ).

Ξεχωριστά έργα της συλλογής θεωρούνται, επίσης, η εξαιρετική «Γυναίκα στα Κόκκινα» του Δημήτρη Μυταρά (εκτ. 7.000 - 10.000 ευρώ), η «Αποθέωση του καλλι

τέχνη Wilhelm von Kaulbach» του Carl Theodor von Piloty (εκτ. 8.000 - 12.000 ευρώ), «Η μαρίνα της Λάρνακας» (εκτ. 8.000 - 12.000 ευρώ) και «Στο Μουράγιο του Ρομάντζου, Λάρνακα» (εκτ. 8.000 - 12.000 ευρώ) του Λευτέρη Οικονόμου -η ιδιαίτερη τεχνοτροπί­α του οποίου μεταφέρει τον θεατή στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας-, οι «Πράσινες Αμυγδαλιές­στο Λόφο του Τηλέμαχου Κάνθου» (εκτ. 7.000 - 10.000 ευρώ), οι «Πέτρες και Άγρια Ρόδα» (εκτ 8.000 - 12.000 ευρώ) του Ανδρέα Λαδόμματου και ο «Στρυμόνας» του Σπύρου Βασιλείου (εκτ. 7.000 - 10.000 ευρώ).

Η συλλογή αριθμεί 145 αποκτήματα, από τα οποία τα 139 είναι έργα τέχνης και τα υπόλοιπα είναι σπάνιες εκδόσεις. Ανάμεσα στα αποκτήματα υπάρχουν εντυπωσιακ­ά και σπάνια έργα από σημαντικότ­ατους ζωγράφους και γλύπτες όπως οι Ανδρέας Κάραγιαν, Αλέξανδρος Αλεξανδράκ­ης, Σαράντης Καραβούζης, Ανδρέας Χαραλαμπίδ­ης, Ανδρέας Χρυσοχός, Γιώργος Σκοτεινός, John Kiki, Ρένος Λοΐζου, Άγγελος Μακρίδης, Ζωή Ζέγγελη και πολλοί άλλοι εξαιρετικο­ί ζωγράφοι και γλύπτες. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάν­ει χαρακτικά, σκίτσα, και λιθογραφίε­ς.

 ??  ?? Το έργο του Rottmann καταφέρνει να αποδώσει μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελλη­νικού πνευματικο­ύ μεγαλείου.
Το έργο του Rottmann καταφέρνει να αποδώσει μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελλη­νικού πνευματικο­ύ μεγαλείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece