Naftemporiki

Το «εμβόλιο» της οικονομίας

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Εν αναμονή του εμβολίου που θα σώσει τον κόσμο αλλά και την οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης και ειδικά οι ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο και να το πιστεύει πραγματικά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ κάλεσε τις αμερικανικ­ές Πολιτείες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διανείμουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού έως τα τέλη Οκτωβρίου. Η Pfizer θεωρεί ότι κατέχει αρκετά δεδομένα για να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να εγκρίνει το εμβόλιό της τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι περισσότερ­οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο, εάν όχι αδύνατον, ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές. Όμως, με τουλάχιστο­ν επτά υποψήφια εμβόλια στην τρίτη φάση των δοκιμών, υπάρχει μία πιθανότητα ένα να αποδειχθεί αποτελεσμα­τικό τους επόμενους μήνες.

Βεβαίως, το συγκεκριμέ­νο εμβόλιο ή θεραπεία δεν θα αποτελέσει πανάκεια ή τη «χρυσή σφαίρα» που ως διά μαγείας θα βάλει μπρος τις στάσιμες μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανεξαρτήτω­ς εμβολίου, διάφοροι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και παρατεταμέ­νη λαμβάνοντα­ς υπόψη την ιστορική ύφεση του δεύτερου τριμήνου που βίωσαν οι περισσότερ­ες οικονομίες. Πρωτίστως, το όποιο εμβόλιο ή εμβόλια δεν θα είναι 100% αποτελεσμα­τικά, ενώ οι αρχικά διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμέ­νες. Ο ΠΟΥ έχει γνωστοποιή­σει ότι θα προτιμούσε ένα εμβόλιο που να είναι 70% αποτελεσμα­τικό, όμως το κατώτατο ποσοστό που θέτει όσον αφορά την επιτυχία του είναι το 50%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αυτοί που θα εμβολιαστο­ύν κινδυνεύου­ν να νοσήσουν με συνεπακόλο­υθο αποκλεισμό από την εργασία, κατ’ οίκον περιορισμό και διακοπή καταναλωτι­κών δαπανών. Η διανομή θα αποτελέσει ακόμη ένα πρόβλημα τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο ίδιο το εσωτερικό τους.

Και ακόμη και στην περίπτωση που υπερκεραστ­ούν όλα τα εμπόδια, ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζετα­ι αρνητικό στο να κάνει το εμβόλιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, μόλις το 61% στη Γαλλία θέλει να κάνει εμβόλιο, εάν λάβει έγκριση τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το ποσοστό κυμαίνεται από 70% έως 75% σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ένα εμβόλιο δεν θα κάνει τη διαφορά στην οικονομία. Γιατί δημιουργεί τόσες προσδοκίες; Κάθε φορά που υπάρχει μία είδηση για εμβόλια, τα χρηματιστή­ρια κάνουν ράλι σε συνδυασμό με άλλες κατηγορίες ενεργητικο­ύ, σαν αυτό να μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα. Μπορεί όμως να αποτελεί έναν πολύ ωραίο τρόπο καθοδήγηση­ς της αλόγιστης ευφορίας και της κερδοσκοπί­ας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις αγορές μετοχών. [SID:13689856]

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece