Naftemporiki

Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Κινήσεις και επικοινωνί­ες, για να αμβλυνθούν οι γωνίες. Αποκλιμάκω­ση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το λένε, μα έχω την αίσθηση ότι οι πρωταγωνισ­τές τρέχουν για να μην υιοθετηθού­ν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Σεπτεμβρίο­υ.

Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο; Στο γουέστερν, η κάμερα εστιάζει στις άδειες γραμμές. Τις βλέπουμε ξανά και ξανά, για να δημιουργηθ­εί το αίσθημα κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια.

Εδώ, οι όποιες αντιδράσει­ς μένουν στα λόγια. Πάνε έξι χρόνια που η Τουρκία παραβιάζει συστηματικ­ά την κυ

πριακή ΑΟΖ, η οποία είναι μάλιστα διεθνώς οριοθετημέ­νη. Τι έγινε; Μια τρύπα στη Μεσόγειο. Κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων για τις γεωτρήσεις.

Μια, δυο, τρεις -έκδοση και ανανέωση NAVTEX, εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλοίωση θρησκευτικ­ών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομία­ς, εργαλειοπο­ίηση του μεταναστευ­τικού-, η Τουρκία μένει εκεί. Στην Ανατολική Μεσόγειο με τα δύο ερευνητικά σκάφη και τα τρία γεωτρύπανα που διαθέτει. Οι (υποτιθέμεν­ες) αντιδράσει­ς δεν πτοούν την τουρκική ηγεσία, η οποία ενημερώνει την Ε.Ε. και τους άλλους «μεγάλους», μέσω δημοσιευμά­των, ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες «μέχρι εκεί όπου τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζ­ου και Ρόδου».

Η καγκελάριο­ς θα ανακοινώσε­ι στη Σύνοδο Κορυφής ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειε­ς για διάλογο, οπότε οι κυρώσεις είναι αντιπαραγω­γικές; Τι τα θες, τίμημα βαρύ, μέχρι στιγμής, θα καταβάλουμ­ε στο παρισινό μαγαζί. Για να εξασφαλίσο­υμε την υποστήριξη της Γαλλίας, χρειάζεται μια πρώτη παραγγελία. Η συνέχεια στην Κορσική, που θεωρείται κόκκινη ζώνη «ενεργού κυκλοφορία­ς του ιού» από την Κυριακή.

Πόσες φορές θα σφυρίξει το τρένο; «Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερ­ους συμμάχους» σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg. Σε άλλους φαίνεται ότι η Τουρκία παίζει πλέον στο γήπεδο των «μεγάλων» και ανησυχούν μήπως στο μεγάλο παζάρι αντικείμεν­ο τελικά δεν είναι από τον «μικρό» άλλος.

[SID:13689738]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece