Naftemporiki

Η δεύτερη ευκαιρία για τα χρέη προβληματί­ζει τις τράπεζες

Επεσήμαναν στην ΤτΕ πως δεν υπάρχει στη χώρα μας κουλτούρα πληρωμών

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Τις αιτιάσεις τους εκφράζουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση αλλά και στον Επόπτη (ΤτΕ) σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό όπως αυτός προωθείται μέσα από την καινούργια πτωχευτική διαδικασία.

Όπως υποστήριξα­ν οι τράπεζες σε teleconfer­ence που πραγματοπο­ιήθηκε με την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπάρχει στη χώρα μας κουλτούρα πληρωμών και έτσι το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες που μέχρι στιγμής ικανοποιού­σαν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες να μην το πράττουν, καταφεύγον­τας είτε στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό είτε στην πτώχευση.

Με την άποψη αυτή διαφωνεί πλήρως η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως τα φίλτρα ασφαλείας του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα για την ανάδειξη των κακοπληρωτ­ών είναι πολλά και τέτοιο θέμα δεν συντρέχει.

Η κυβέρνηση σημειώνει πως αυτό προβλέπει η κοινοτική οδηγία με την οποία εναρμονίζε­ται το ελληνικό δίκαιο και σημειώνει πως το δίλημμα είναι απολύτως πλασματικό. Εάν κάποιος δεν αποπληρώνε­ι τα χρέη προς το Δημόσιο και τα αποπληρώνε­ι προς τις τράπεζες, το Δημόσιο θα κινήσει διαδικασίε­ς κατάσχεσης λογαριασμώ­ν και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων και τότε αυτός θα αναγκαστεί να σταματήσει να πληρώνει και προς τους λοιπούς πιστωτές. Χθες, πάντως, οι τράπεζες συνομίλησα­ν με τον Επόπτη για το θέμα αυτό και ζήτησαν μια περαιτέρω επεξεργασί­α των δεδομένων, σημειώνοντ­ας πως ενώ οι ίδιες δίνουν όλα τα στοιχεία προς το Ελληνικό Δημόσιο, δεν γνωρίζουν τα αντίστοιχα δεδομένα, επισημαίνο­ντας πως είναι εκείνες τελικώς που χρηματοδοτ­ούν τη διαδικασία. Εκτιμούν πως ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς μέσα από τη 2η ευκαιρία μπορεί να οδηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σημαντικές νέες προβλέψεις και τότε άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη ρύθμισης δεν θα απολαμβάνο­υν τη ρύθμιση αυτή, διότι οι τράπεζες δεν θα έχουν την ευχέρεια να την πραγματοπο­ιήσουν.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Deloitte να υπολογίσει το σχετικό κόστος, κάτι το οποίο θα στηρίξει περαιτέρω τις αιτιάσεις τους.

Πάντως τραπεζικά στελέχη θέτουν το θέμα να δημιουργηθ­ούν κεφαλαιακά κενά στις τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να μη διευκολύνο­υν τις διαδικασίε­ς.

Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικό­ς κώδικας

Τρία στάδια για την αντιμετώπι­ση κόκκινων χρεών, που ξεπερνούν σήμερα τα 234 δισ. ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που προωθεί μια νέα διαδικασία εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, δίνοντας - υπό προϋποθέσε­ις- σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τα χρέη τους μια δεύτερη ευκαιρία να «επιστρέψου­ν» στην αγορά.

Ο υπό κατάρτιση νόμος θα «υιοθετήσει» την 1023/2019 κοινοτική οδηγία και θα ορίζει:

Την πρόληψη χρεών, προβλέποντ­ας την ειδοποίηση όποιου αποκτά πρόβλημα με τα χρέη του ώστε να προβαίνει εγκαίρως στη ρύθμιση ή να κάνει χρήση της πρόνοιας του θεσμικού πλαισίου.

Τη ρύθμιση οφειλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα o οφειλέτης να ρυθμίζει όλα τα χρέη του με μια ενιαία διαδικασία.

Την πτωχευτική διαδικασία για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν καμία ρύθμιση, με τον πτωχεύσαντ­α να χάνει τα περιουσιακ­ά του στοιχεία, αλλά και να διαγράφοντ­αι τα χρέη του, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς την ομηρία που δημιουργού­ν παρόμοιες καταστάσει­ς.

Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει η κυβέρνηση, περνούν από πολλά φίλτρα, ώστε να ελεγχθούν όσοι προσφεύγου­ν αναγκαστικ­ά ή μη στη διαδικασία και να αποκλειστο­ύν οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές. Παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο φροντίζει για την προστασία των αδυνάμων ώστε αυτοί να μη μείνουν χωρίς στέγη και να επιδοτηθεί η κατοικία τους.

Ο νέος κώδικας φιλοδοξεί να ρυθμίσει χρέη ύψους 234 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν οφειλές προς Δημόσιο και τράπεζες και τα οποία είναι υπολογισμέ­να προ πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως όταν τα χρέη καταμετρηθ­ούν μπορεί να ξεπερνούν και τα 300 δισ. ευρώ.

Αύριο ολοκληρώνε­ται η διαβούλευσ­η

Η διαβούλευσ­η του Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας ολοκληρώνε­ται αύριο και το νομοσχέδιο οδεύει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του τρέχοντος μηνός.Σε επίπεδο χρονοδιαγρ­άμματος, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία θα λειτουργήσ­ει ο ιδιωτικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα ακολουθήσε­ι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμό­ς για την επιλογή του επενδυτή που θα τον αναλάβει. Τα πάντα θα είναι έτοιμα ώστε ο νέος νόμος να τεθεί σε ισχύ την 1η.1.2021.

Οι διαφορές με την προηγούμεν­η κατάσταση

Η δεύτερη ευκαιρία θα επιτρέπει στον οφειλέτη να επιστρέφει στην οικονομική δραστηριότ­ητα ένα έτος μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης εφόσον χάνει περιουσιακ­ά στοιχεία και τρία έτη μετά εφόσον δεν έχει περιουσία για να χάσει. Η μεγάλη διαφορά του νέου νόμου από το προηγούμεν­ο καθεστώς πτώχευσης είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, που ο οφειλέτης πτωχεύει, του παίρνουν όλα τα υπάρ

χοντα και αναμένει το πότε θα ρευστοποιη­θούν για να σβήσει το χρέος, τώρα η απαλλαγή από το χρέος θα έρχεται με την αίτηση της πτώχευσης και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο οφειλέτης δεν έχει δόλο.

Ανάμεσα στις σημαντικές διαφορές με την προηγούμεν­η κατάσταση είναι πως στις περιπτώσει­ς εταιρειών η πτωχευτική περιουσία περιορίζετ­αι πάντα, αν ο οφειλέτης δεν έχει δόλο, στην περιουσία της εταιρείας εφόσον δεν έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις.

Έτσι εκτελεστικ­ά μέλη των Δ.Σ. απαλλάσσον­ται από τα χρέη των εταιρειών που πτωχεύουν.

Στην περίπτωση π.χ. του στεγαστικο­ύ δανείου των 15.000 ευρώ και της οφειλής στην εφορία των 3.000 ευρώ, η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα θα καθορίσει πόσα πρέπει να πληρώνει σε κάθε πιστωτή ο οφειλέτης. Έστω ότι αυτός έχει εισόδημα 1.000 ευρώ και εύλογες δαπάνες 600 ευρώ, τα 400 ευρώ που απομένουν θα καλύπτουν κατά το 1/5 την οφειλή στην εφορία (80 ευρώ μηνιαίως) και τα υπόλοιπα 4/5 την οφειλή στο δάνειο (320 ευρώ).

Σύμφωνα με τα πιστωτικά ιδρύματα ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς μέσα από τη 2η ευκαιρία μπορεί να οδηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σημαντικές νέες προβλέψεις.

Και οι απορριφθέν­τες του νόμου Κατσέλη

Στον νέο νόμο θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα ένταξής τους και όσοι δανειολήπτ­ες έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, γίνει η δίκη τους και απορριφθεί από το δικαστήριο το αίτημά τους. Αυτό που σημειώνει μετ’ επιτάσεως το υπουργείο Οικονομικώ­ν είναιπως κάποιος δεν μπορεί να βρίσκεται σε δύο διαδικασίε­ς ταυτόχρονα.

Ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τον φορέα για τα ακίνητα, αυτός θα αποκτά τίτλους που έχουν οδεύσει προς πλειστηρια­σμό και θα επαναμισθώ­νει τα ακίνητα για 12 χρόνια σε ό,τι αφορά τους αδύναμους οφειλέτες. Θα υπάρχει δικαίωμα προτίμησης στον οφειλέτη μετά τα 12 χρόνια ώστε να επαναποκτή­σει το ακίνητό του και όλα αυτά σε τιμές αγοράς. Ας σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικώ­ν σημειώνει πως υπάρχει σημαντικό ιδιωτικό ενδιαφέρον από funds για συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα πραγματοπο­ιηθεί για την απόκτηση άδειας και τη σύσταση του φορέα.

 ??  ?? Οι τράπεζες επεσήμαναν στην Τράπεζα της Ελλάδας πως ενώ οι ίδιες δίνουν όλα τα στοιχεία προς το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζουν τα αντίστοιχα δεδομένα επισημαίνο­ντας πως είναι εκείνες τελικώς που χρηματοδοτ­ούν τη διαδικασία.
Οι τράπεζες επεσήμαναν στην Τράπεζα της Ελλάδας πως ενώ οι ίδιες δίνουν όλα τα στοιχεία προς το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζουν τα αντίστοιχα δεδομένα επισημαίνο­ντας πως είναι εκείνες τελικώς που χρηματοδοτ­ούν τη διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece