Naftemporiki

Εχέγγυο τα ταμειακά διαθέσιμα για έξοδο στις αγορές το 2021

Εκδόσεις 7-8 δισ. ευρώ προβλέπει το πλάνο του ΟΔΔΗΧ - Οι στρατηγικο­ί στόχοι

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα άνω των 32-34 δισ. ευρώ και για ολόκληρο το 2021, ενώ η σταδιακή μείωσή τους συνδέεται χρονικά με την εξασφάλιση της επενδυτική­ς βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή είναι η στρατηγική απόφαση που φέρεται να έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ βάσει αυτής θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα δανεισμού της επόμενης χρονιάς. Το πλάνο του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους προβλέπει ότι και το 2021 θα επιδιωχθεί να αντληθεί από τις αγορές ποσό της τάξεως των 78 δισ. ευρώ, εκτός βεβαίως και αν υπάρξουν και την επόμενη χρονιά έκτακτες συνθήκες που θα υποχρεώσου­ν τη χώρα να αναζητήσει περισσότερ­ους πόρους.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων θα αποτελεί προτεραιότ­ητα, καθώς κρίνεται ότι οι αγορές πρέπει να αισθάνοντα­ι τη σιγουριά ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, προκειμένο­υ να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 1%- 1,2%. Προς το παρόν, στη διατήρηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων συμβάλλει και το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικού χρέους που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, επειδή το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμέ­νη ημερομηνία λήξεως - μένει να αποφασιστε­ί αν θα παραταθεί και πέραν του Ιουνίου του 2021- η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα βρεθεί σε « κενό χρόνου » χωρίς, πρώτον, να υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας της ΕΚΤ - η οποία αγοράζει πλέον και ελληνικούς τίτλους από τη δευτερογεν­ή αγορά- και, δεύτερον, χωρίς τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που λειτουργού­ν ως «εγγύηση» για τους αγοραστές των ομολόγων που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ. Η αξιοποίηση αυτών των διαθεσίμων -κυρίως για την απομείωση του χρέους- εκτιμάται ότι μπορεί να συνδυαστεί με τη διασφάλιση της επεν

δυτικής βαθμίδας καθώς αυτή θα λειτουργήσ­ει επίσης ως «ασπίδα» για το κόστος δανεισμού της χώρας. Δεδομένης, πάντως, της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων που αυτή προκαλεί στο ελληνικό χρέος ( το τελευταίο αναμένεται να εκτιναχθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στην περιοχή του 200%, ενώ σε απόλυτο αριθμό θα ξεπεράσει τα 340 δισ. ευρώ) ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας υπολογίζετ­αι σε τουλάχιστο­ν 24 μήνες.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, καθώς η επιτυχής επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που απέφερε 2,5 δισ. ευρώ συνέπεσε χρονικά με το τέλος Αυγούστου και την είσπραξη του ΦΠΑ του Ιουλίου, αλλά και της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων. Ουσιαστικά δηλαδή έχουν χρηματοδοτ­ηθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την καταπολέμη­ση της πανδημίας και η χώρα διατηρεί τον ίδιο «κουμπαρά» με αυτόν που είχε και στις αρχές του χρόνου, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Βέβαια, για να καταγραφεί αυτή η επίδοση, έχει υπάρξει κόστος και αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Ο «κουμπαράς ασφαλείας» -ο οποίος περιλαμβάν­ει βέβαια και το σκληρό μαξιλάρι των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας- αναμένεται ότι θα παραμείνει γεμάτος (δηλαδή με υπόλοιπο άνω των 33-34 δισ. ευρώ) και μέχρι το τέλος του έτους παρά το γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα που υπολείπετα­ι μέχρι το τέλος του 2020 θα χρειαστούν πόροι άνω των 6 δισ. ευρώ. Με αυτό το ποσό, θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχ­ους (τουλάχιστο­ν 1,5 δισ. ευρώ), η 3η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, οι επιδοτήσει­ς για το πρόγραμμα «Γέφυρα», τα προγράμματ­α στήριξης των εργαζομένω­ν και οι εξοπλιστικ­ές δαπάνες. Από την άλλη, όπως επισήμανε και χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν μιλώντας στην ΕΡΤ, αναμένεται να εισπραχθού­ν περί τα 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Sure.

Επίσης, δεν έχει αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα έξοδος στις αγορές «χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται και απαραίτητο», όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου. Άλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο έχει αποφασιστε­ί ότι -έστω και για ψυχολογικο­ύς λόγους- το χρέος δεν πρέπει να ξεφύγει φέτος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, οπότε δεν αποκλείετα­ι τις τελευταίες εβδομάδες της χρο

νιάς θα «θυσιαστεί» και ένα τμήμα από το μαξιλάρι προκειμένο­υ να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος.

Τρεις «κανόνες»

Το πρόγραμμα δανεισμού του 2021 θα στηριχτεί στους ίδιους «κανόνες» που ακολουθήθη­καν κατά τη σύνταξη του στρατηγικο­ύ σχεδίου για το 2020 με την... ελπίδα ότι ο κορονοϊός δεν θα ανατρέψει και πάλι τον σχεδιασμό όπως συνέβη και φέτος. Με αυτό το δεδομένο, προγραμματ­ίζεται:

1

Η άντληση περίπου 7-8 δισ. ευρώ μέσω των αγορών με αρχικό στόχο να πραγματοπο­ιηθούν τρεις ή τέσσερις εκδόσεις μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε η Ελλάδα θα κάνει αισθητή την παρουσία της περίπου ανά τρεις μήνες. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής -καθώς οι βασικοί στόχοι όπως η ποιοτική σύνθεση των επενδυτών που θα τοποθετούν­ται στα ελληνικά χαρτιά, αλλά και το χαμηλό κόστος δανεισμού φέρονται να έχουν επιτευχθεί προς το παρόν- θα είναι να γίνονται και «μεγάλες εκδόσεις», ώστε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συνιστά «γεγονός» για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

2

Ο περιορισμό­ς της έκθεσης στους βραχυπρόθε­σμους

τίτλους. Και για φέτος υπήρχε στόχος να περιοριστε­ί η έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ώστε να μειωθεί η συνολική οφειλή κάτω από τα 10 δισ. ευρώ. Λόγω της πανδημίας, αυτός ο σχεδιασμός ανετράπη φέτος και ο δανεισμός από τα έντοκα, παρά το γεγονός ότι είχε μειωθεί στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, έχει ήδη επανέλθει στα περσινά επίπεδα.

3

Η αναχρηματο­δότηση τμημάτων του ελληνικού χρέους που εξακολουθε­ί να έχει υψηλότερο κόστος από αυτό που μπορεί να διασφαλίσε­ι ο ΟΔΔΗΧ μέσω των αγορών. Στη σχετική λίστα των πιθανών εναλλακτικ­ών, δεσπόζει και πάλι η οφειλή προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, η οποία αποπληρώνε­ται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Και πάλι λόγω πανδημίας, δεν προχώρησε η προγραμματ­ισμένη για φέτος δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, το οποίο μας κοστίζει πλέον περίπου 1,9% ( δηλαδή σχεδόν τα διπλά σε σχέση με το κόστος που διασφαλίζε­ται μέσω των αγορών με ένα ομόλογο 5ετίας). Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει το να προχωρήσει ένα αντίστοιχο σχέδιο μέσα στο 2021 υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece