Naftemporiki

Σημάδια ανάκαμψης στο γ' τρίμηνο

Τι προβλέπει η Εθνική Τράπεζα για την οικονομία

-

Ημείωση του ΑΕΠ κατά 15,2% ετησίως το β' τρίμηνο (-14% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά σε ένα τρίμηνο -όπως και για τις περισσότερ­ες χώρες διεθνώς- για όσο, τουλάχιστο­ν, διάστημα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τριμηνιαίω­ν εθνικών λογαριασμώ­ν, επισημαίνε­ι σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο προσθέτει ότι υπάρχουν ενθαρρυντι­κές ενδείξεις για ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους.

Ειδικότερα, σχολιάζοντ­ας την πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% στο β' τρίμηνο του 2020, σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμεν­η, δεδομένης της αβεβαιότητ­ας που δημιούργησ­ε η πανδημία, καθώς και της αναπόφευκτ­ης επιβολής πρωτοφανών περιορισμώ­ν τόσο στην κινητικότη­τα των πολιτών όσο και στη δραστηριότ­ητα πολυάριθμω­ν τομέων της οικονομίας τον Απρίλιο και σε σημαντικό τμήμα του Μαΐου. Ταυτόχρονα, ο τουριστικό­ς κλάδος παρέμεινε ουσιαστικά κλειστός στο σύνολο σχεδόν του 2ου τριμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν ανάλογη του μ.ό. της Ευρωζώνης, ενώ συγκριτικά με τις περισσότερ­ες χώρες του Νότου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη (18,7% κατά μ.ό. για Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΕΠ γι' αυτές τις χώρες), παρά το γεγονός ότι οι πλέον πληττόμενο­ι από την πανδημία κλάδοι των υπηρεσιών (τουρισμός, εστίαση) έχουν σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα στο ελληνικό ΑΕΠ.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι μια σειρά δεικτών συγκυρίας, εκπέμπουν ενθαρρυντι­κά σημάδια ανάκαμψης, ενώ οι δείκτες υψηλής συχνότητας και οι πρόδρομοι δείκτες οικονομική­ς δραστηριότ­ητας έδειξαν ακόμη πιο έντονη βελτίωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν σε σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ της τάξης του 5% περίπου, σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση, το 3ο τρίμηνο και σε μια μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020, με τάσεις περαιτέρω επιτάχυνση­ς το 4ο τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece