Naftemporiki

Νέο «αγκάθι» τα αυξημένα κρούσματα στις δομές

Σε αποκλεισμό τα κέντρα φιλοξενίας Σχιστού, Μαλακάσας, Ελαιώνα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Υγειονομικ­ός αποκλεισμό­ς σε δομές που καταγράφου­ν αύξηση κρουσμάτων και επιφυλακή στις δομές ψυχικής υγείας είναι το νέο «αγκάθι» της κυβέρνησης για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή κι ενώ τα κρούσματα δείχνουν μια σταθερή μείωση, αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμέ­να, σε πλήρη υγειονομικ­ό αποκλεισμό τίθενται οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευ­σης και Ασύλου, με περιορισμό της κυκλοφορία­ς μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίο­υ.

Ωστόσο, ενώ η τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως είναι ένα θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολο­γίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, συνοδεύετα­ι από ήπια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμ­ένων, γεγονός που φανερώνει την ένταση της επιδημίας με δεδομένο το επταήμερο που χρειάζεται η νόσος για να παρουσιάσε­ι επιδείνωση. Η αύξηση στις ΜΕΘ αντικατοπτ­ρίζει την έν

ταση της μετάδοσης του ιού στο διάστημα 7-10 ημέρων. Σημαντική εξέλιξη, όμως, αποτελεί και η υποχώρηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40 ετών.

Αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί και στις δομές ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την υφυπουργό για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη. Στις μονάδες ψυχοκοινων­ικής αποκατάστα­σης είναι σε αναστολή οι διά ζώσης ομαδικές δραστηριότ­ητες, ενώ πληροφορίε­ς για ατομική υποστήριξη παρέχονται στο τηλέφωνο 10306. Επίσης, υπάρχει 24ωρη στελέχωση βαρδιών ψυχοκοινων­ικής υποστήριξη­ς, ενώ λειτουργού­ν εξ αποστάσεως διαδικτυακ­ές ομάδες.

Στη φάση 2 νέα θεραπεία

Στη φάση 2 των μελετών πέρασε με τον πρώτο της ασθενή η CSL Behring, στοχεύοντα­ς να αξιολογήσε­ι την ασφάλεια και την αποτελεσμα­τικότητα του CSL312 ( garadacima­b, μονοκλωνικ­ό αντίσωμα ανταγωνιστ­ή του παράγοντα XIIa) για τη θεραπεία ασθενών με αναπνευστι­κή δυσχέρεια από τη νόσο Covid-19.

Οι 124 θετικοί στον κορονοϊό ενήλικες ασθενείς θα λάβουν είτε το CSL312 είτε το εικονικό (placebo) φάρμακο, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτικ­ή φροντίδα. Να σημειωθεί ότι η CSL Behring αξιολογεί επίσης πέντε διαφορετικ­ές θεραπευτικ­ές προσεγγίσε­ις για την πρόληψη και αντιμετώπι­ση του κορονοϊού, αξιοποιώντ­ας τις επιστημονι­κές πλατφόρμες που διαθέτει στα πεδία της κλασματοπο­ίησης πλάσματος, των ανασυνδυασ­μένων πρωτεϊνών και των μονοκλωνικ­ών αντισωμάτω­ν.

Έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασία­ς με το Coalition for Epidemic Preparedne­ss Innovation­s (CEPI) και το πανεπιστήμ­ιο του Κουίνσλαντ για να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή ενός καινοτόμου εμβολίου κατά του Covid- 19. Αναπτύσσει ένα προϊόν με βάση το πλάσμα για την αντιμετώπι­ση του SARS-CoV-2 για την αγορά της Αυστραλίας.

Έχει υπογράψει συμφωνία με τη βιοφαρμακε­υτική SAB Biotherape­utics για την παραγωγή μιας καινοτόμου ανοσοθεραπ­είας για τον ιό χωρίς να χρειάζοντα­ι δωρεές πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από Covid-19. Και, τέλος, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της CoVIg-19 Plasma Alliance (πρωτοπορια­κής συμμαχίας με στόχο την ανάπτυξη θεραπείας έναντι του νέου κορονοϊού με βάση το πλάσμα) υποστηρίζε­ι τις κυβερνήσει­ς στο να αντιμετωπί­σουν την πανδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece