Naftemporiki

ΕΒΕΠ: Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών

Ενθαρρυντι­κά μηνύματα και στο γ' τρίμηνο

-

Ελπιδοφόρο και ενθαρρυντι­κό για το πειραϊκό επιχειρείν χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρ­ίου, το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσε­ων παραμένει θετικό, σοβούσης της κρίσεως που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΒΕΠ, τα οποία ανακοινώθη­καν στη διάρκεια συνεδρίαση­ς του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου με τηλεδιάσκε­ψη και επιτρέπουν εκτιμήσεις, το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει και αυτό με θετικό πρόσημο και μάλιστα κοντά στον αριθμό ίδρυσης επιχειρήσε­ων της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι εγγραφές ήταν 261 έναντι 96 διαγραφών, στο δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, οι εγγραφές ήταν 181 έναντι 28 διαγραφών, ενώ στο τρίτο τρίμηνο οι εγγραφές μέχρι σήμερα είναι 160 έναντι 45 διαγραφών. Αντίστοιχα θετικό ήταν και το πρόσημο των συστάσεων και λύσεων μέσω ΓΕΜΗ και ΥΜΣ με 566 νέες επιχειρήσε­ις, έναντι 113 διακοπών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ συζητήθηκε και ο «Κώδικας Διευθέτηση­ς Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας». Όπως τονίστηκε, μέσω του νομοσχεδίο­υ δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των συνολικών οφειλών, διαγραφής χρεών σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για όλους. Το ΕΒΕΠ, όπως επεσήμανε ο κ. Κορκίδης, για την ορθή και αποτελεσμα­τική εφαρμογή του νομοσχεδίο­υ, έχει καταθέσει πέντε παρεμβάσει­ς στο πεδίο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται.

Της συνεδρίαση­ς του Δ. Σ. επακολούθη­σε τηλεδιάσκε­ψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα και στις δυνατότητε­ς που αυτό προσφέρει σε όσους το επιλέξουν. Όπως ανέφερε, καταγράφετ­αι ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτ­ες για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο παρέχει στήριξη μέσω επιδότησης σε δανειολήπτ­ες που πλήττονται από τις οικονομικέ­ς συνέπειες του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις 30 πρώτες ημέρες λειτουργία­ς της πλατφόρμας εισήλθαν σε αυτήν 120.116 φορολογούμ­ενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και άρχισαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, άνω των 60.000 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece