Naftemporiki

Και ολλανδική καραντίνα για την Ελλάδα

Νέο «χτύπημα» στα ελληνικά νησιά

-

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός, καθώς μετά τη Βρετανία ήταν η σειρά της Ολλανδίας να « πυροβολήσε­ι » , βάζοντας σε καθεστώς καραντίνας όσους επιστρέφου­ν στη χώρα από όλα τα ελληνικά νησιά.

Οι Ολλανδοί αποτελούσα­ν μέχρι και τον Αύγουστο μια «υπολογίσιμ­η δύναμη» για την ελληνική αγορά, καθώς μόνο μέσω των 14 αεροδρόμιω­ν της Fraport ήρθαν στη χώρα μας 52.299 ταξιδιώτες (πέμπτοι στη σχετική κατάταξη), ενώ άλλοι 49.464 είχαν έρθει τον Ιούλιο. Επιπλέον εμφανίζουν ικανοποιητ­ικές κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η Κως, που δέχθηκε τον Αύγουστο πάνω από 10.000 Ολλανδούς τουρίστες (τρίτοι στη σχετική κατάταξη πίσω από Γερμανούς και Βρετανούς), ανέμενε άλλους 10.000 περίπου για τον Σεπτέμβριο, όμως τώρα εκτιμάται ότι οι ακυρώσεις θα πέσουν βροχή, όπως καταγράφετ­αι στην περίπτωση της Βρετανίας. Ήδη το μεγάλο ολλανδικό πρακτορείο Corendon ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις προς Ελλάδα.

Επίσης σε ακυρώσεις ταξιδιών από τη Βρετανία προς την Ελλάδα προχωρήσαν από χθες αμέσως οι αεροπορικέ­ς εταιρείες Tui και η Jet2, δύο από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες ταξιδιωτικ­ών πρακτόρων της Ευρώπης. Οι δύο αεροπορικέ­ς ακυρώνουν τα πακέτα τους για Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίο­υ, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία όσοι τουρίστες επιστρέφου­ν από Κρήτη, Μύκονο, Τήνο, Σέριφο, Ζάκυνθο, Σαντορίνη και Λέσβο θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Easyjet μειώνει τον αριθμό απευθείας πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Tui από χθες πραγματοπο­ιεί κάποιες πτήσεις, χωρίς να μεταφέρει Βρετανούς ταξιδιώτες στη χώρα μας, προκειμένο­υ να επαναπατρι­στούν όσοι Βρετανοί βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που δέχεται ήδη τα πυρά όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης αλλά και ξενοδοχεια­κών ενώσεων για το πώς διαχειρίζε­ται την όλη κρίση, η οποία εξελίσσετα­ι κάθε μέρα όλο και πιο αρνητικά για τον ελληνικό τουρισμό, σε δηλώσεις του σε βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τόνισε με

ταξύ άλλων ότι η απόφαση των βρετανικών αρχών για τα επτά ελληνικά νησιά είναι «μια πολύ ατυχής απόφαση και δεν δικαιολογε­ίται από τα στοιχεία. Σας υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματικά ατυχή, κατά την άποψή μας, απόφαση».

Η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκ­ης Κατερίνα Νοτοπούλου σχολίασε ότι ο ελληνικός τουρισμός υπέστη νέο πλήγμα και ο υπουργός Τουρισμού, που καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθού­ν την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό, οφείλει να παρέμβει έστω την ύστατη ώρα.

Ο βουλευτής Νομού Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος Φραγγίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα για την ανατροπή της αρνητικής τουριστική­ς εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Επιστολή ξενοδόχων

Σε επιστολή της προς τον κ. Θεοχάρη, η πρόεδρος της Ένω

σης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίν­ου Σβύνου επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι «περιμένουμ­ε από το υπουργείο Τουρισμού να λειτουργήσ­ει προληπτικά, προνοητικά και προστατευτ­ικά προς όλες τις κατευθύνσε­ις, προλαβαίνο­ντας καταστάσει­ς και προσπαθώντ­ας να περισώσει ό,τι είναι δυνατό. Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσετ­ε σε άμεσες διαπραγματ­εύσεις και παρεμβάσει­ς, ώστε Ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολο­γικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργού­ν».

«Βουτιά» αφίξεων

Πτώση 56,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της Fraport στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece. Επίσης στο οκτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν πτώση 78,9%.

Ειδικότερα, η Fraport Greece, που ελέγχει 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα ( Άκτιο, Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκ­η, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χανιά), ανακοίνωσε για τον Αύγουστο 2.012.927 αφίξεις-αναχωρήσει­ς ξένων επιβατών, έναντι 4.651.890 πέρυσι τον ίδιο μήνα. Συνολικά η επιβατική κίνηση εξωτερικού και εσωτερικού στα αεροδρόμια της Fraport ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2.442.679, έναντι 5.483.489 πέρυσι (μείωση 55,5%). Οι αφίξεις-αναχωρήσει­ς εσωτερικού ήταν 429.752 έναντι 831.599 πέρυσι (-48,3%). Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ήταν 3.592.269, έναντι 16.985.336 πέρυσι το αντίστοιχο οκτάμηνο, καταγράφον­τας μείωση 78,9%. Η κίνηση εσωτερικού ανήλθε στο 1.940.804 αφίξεις-αναχωρήσει­ς, σημειώνοντ­ας πτώση 59,1% σε σύγκριση με πέρυσι το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, και το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεω­ν (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στα 5.533.073 έναντι 21.730.163 πέρυσι (μείωση 74,5%).

 ??  ?? Αναχώρηση τουριστών, χθες, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Αναχώρηση τουριστών, χθες, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece