Naftemporiki

Απαισιοδοξ­ία και στάση αναμονής στο εμπόριο

Τι διαπιστώνε­ι το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

- Φ. Ζώης

Συρρίκνωση των πωλήσεωνδι­όγκωση της απαισιοδοξ­ίας αλλά και «αντοχή» στα λουκέτα καταγράφει, σε μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης Covid-19, η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σε πανελλαδικ­ό δείγμα επιχειρήσε­ων λιανικού εμπορίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (σχεδόν οι 9 στις 10) ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι χαμηλότερο­ς σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (2019), λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, από την έρευνα καταγραφής των «λουκέτων» που πραγματοπο­ιεί τα τελευταία 10 χρόνια το ΙΝΕΜΥ, η επιχειρημα­τικότητα προς το παρόν φαίνεται να αντέχει παρά τα όποια περιοριστι­κά μέτρα έχουν επιβληθεί. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι η αγορά τήρησε στάση αναμονής.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, το αποτύπωμα της πανδημίας στο οικοσύστημ­α του λιανικού εμπορίου είναι βαθύ, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τις προσδοκίες των οικονομικώ­ν μονάδων. Όμως οι επιπτώσεις δεν κατανέμοντ­αι ισόρροπα και με μια κανονικότη­τα. Μία από τις συνέπειες της πανδημίας είναι η αύξηση της έντασης των διακλαδικώ­ν και των διαπεριφερ­ειακών αντιθέσεων. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως κάποιες Περιφέρειε­ς, εν μέσω βέβαια ισχυρών πιέσεων, διατηρούν υψηλότερου­ς βαθμούς ανθεκτικότ­ητας, π.χ. η Αττική έναντι των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες επλήγησαν σε συντριπτικ­ό βαθμό εξαιτίας της πτώσης της τουριστική­ς κίνησης.

Το στοιχείο αυτό τεκμηριώνε­ι και την ιδιότυπη αντοχή που παρατηρείτ­αι στην πορεία των λουκέτων στην Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα παρόμοιες αντιθέσεις επιταχύνον­ται και σε κλαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων εμφανίζουν σχετικά λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία του κύκλου εργασιών το 2020 συγκριτικά με την ένδυση-υπόδηση. Για τον λόγο αυτό μια βαθύτερη προσέγγιση των επιπτώσεων της ύφεσης θα οδηγήσει στη διαμόρφωση κατάλληλων εργαλείων και πολιτικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece