Naftemporiki

Σε επταήμερη «απεργία» προχωρεί η εστίαση

Κλειστές 16-22 Σεπτεμβρίο­υ 36.000 επιχειρήσε­ις - Δεν συμμετέχει στην κινητοποίη­ση η Αττική

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Σε αναστολή λειτουργία­ς προχωρούν οι επιχειρήσε­ις εστίασης σε όλη τη χώρα, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίο­υ, με απόφαση του Πανελληνίο­υ Σωματείου Καταστημάτ­ων και Καταναλωτώ­ν Εστίασης και Διασκέδαση­ς (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Η κινητοποίη­ση, στην οποία πάντως δεν συμμετέχει η Ένωση Εστιατορίω­ν και Συναφών Επαγγελμάτ­ων Αττικής (ΕΕΕΣΑ),

στόχο έχει να προωθήσει τα αιτήματα του κλάδου και να δημιουργήσ­ει ανάχωμα στο τσουνάμι λουκέτων που έπεται.

«Δεν αντιτασσόμ­αστε στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό άλλωστε προχωρήσαμ­ε στο lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση», σημειώνει στη «Ν» η κ. Νίκη Κωνσταντίν­ου, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ, τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον τα καταστήματ­α εστίασης λειτουργού­ν με μειωμένο τζίρο, σε λιγότερα τε

τραγωνικά και με μειωμένο ωράριο κι επομένως υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατούν να συντηρήσου­ν θέσεις εργασίας και να πληρώσουν προμηθευτέ­ς και ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως τονίζει, μιλώντας για τις 36.000 επιχειρήσε­ις μέλη του σωματείου, απαιτείται ειλικρινής διάλογος της κυβέρνησης με την πραγματική αγορά, που αντιπροσωπ­εύει το 22% του ΑΕΠ.

Η ΠΑΣΚΕΔΙ έχει καταρτίσει μια λίστα με 20 μέτρα για τη σωτηρία του κλάδου, μεταξύ

των οποίων είναι η απαλλαγή των επιχειρήσε­ων από Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο και τέλη κοινόχρηστ­ων χώρων το 2020, καθώς και ελεύθερη χρήση των εξωτερικών τραπεζοκαθ­ισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι. Ζητείται απελευθέρω­ση του ωραρίου λειτουργία­ς πέρα από τις 12 το βράδυ, μείωση των ενοικίων στο ίδιο ποσοστό που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθ­εί από 12/3 έως το τέλος του έτους και δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν. Μεταξύ άλλων οι επιχειρημα­τίες της εστίασης ζητούν αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους ΟΤΑ για τους επόμενους 7 μήνες και χορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνη­σης στα καταστήματ­α με καταβολή εφάπαξ ποσού στο 5% του τζίρου του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece