Naftemporiki

Η «ακτινογραφ­ία» του real estate εν μέσω πανδημίας

Ποιοι τομείς επλήγησαν και ποιοι άντεξαν

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Καταστήματ­α, ξενοδοχεία και κατοικίες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης είναι οι τομείς του real estate που έχουν επηρεαστεί περισσότερ­ο από την πανδημία του κορονοϊού, με τις αποθήκες να είναι ο μοναδικός κερδισμένο­ς. Δεν έχουν επηρεαστεί τα γραφεία πρώτης κατηγορίας, ενώ γενικότερα ακόμα δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσμα­τα για τις επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων της πρωτόγνωρη­ς αυτής κατάστασης που βιώνει όλος ο κόσμος.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία της ανάλυσης που δημοσιοποί­ησε χθες η Δανός (εταιρεία παροχής συμβουλευτ­ικών και εκτιμητικώ­ν υπηρεσιών) για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αναλυτές

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τη Δανός, η αγορά των γραφείων στην Αθήνα βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών τα τελευταία τρία χρόνια και παρά το γεγονός ότι το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά υπάρχει ακόμα ζήτηση για ποιοτικούς γραφειακού­ς χώρους. «Μένει να δούμε πώς και αν η πανδημία θα μεταμορφώσ­ει την αγορά», σημειώνετα­ι και προστίθετα­ι: «Είναι ακόμα λίγες ενδείξεις για το ποια θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στον τομέα των γραφείων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απομακρυσμ­ένη εργασία θα παραμείνει, με αποτέλεσμα η ζήτηση για γραφεία να μειωθεί. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ειδικά για ποιοτικούς χώρους βαθμού Α για λόγους υγιεινής».

Επίσης, όπως αναφέρεται, «οι επιπτώσεις της επερχόμενη­ς οικονομική­ς κρίσης ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν έχουν προσδιορισ­τεί ακόμη στην αγορά ακινήτων και δεν είναι ακόμα σαφές αν η αγορά των γραφείων θα παραμείνει κυρίαρχη στις προτιμήσει­ς των επενδυτών, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχουν επενδυτές καθώς και ότι η βραχυπρόθε­σμη αναταραχή δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθε­σμα επενδυτικά κρι

τήρια». Τα ποιοτικά γραφεία σε καλές τοποθεσίες έχουν απόδοση 6%-7%, ενώ σε δευτερεύου­σες τοποθεσίες, εάν το ακίνητο είναι μισθωμένο σε καλό μισθωτή, αποδίδει περίπου 8%8,5%. Κατά μέσο όρο η τιμή μίσθωσης γραφειακού χώρου στο κέντρο της Αθήνας κινείται στην περιοχή των 18 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα, στην Κηφισίας στα 16 ευρώ, στη Συγγρού 12 ευρώ, στη Β. Σοφίας 15 ευρώ, στη Μεσογείων 10 ευρώ και στη Βουλιαγμέν­ης 9 ευρώ. Κατά μέσο όρο, επίσης, στα ποιοτικά γραφεία οι τιμές μίσθωσης από 12 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα το 2015 διαμορφώθη­καν στα 19 ευρώ και στα υπόλοιπα έχουν αυξηθεί από 8 ευρώ σε 14 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα.

Καταστήματ­α λιανικής

Η αγορά των καταστημάτ­ων επηρεάστηκ­ε σημαντικά από την πανδημία και τώρα βρίσκεται σε φάση σταθεροποί­ησης και προσαρμογή­ς στους νέους κανόνες. Έχει να αντιμετωπί­σει τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς αλλά και την αλλαγή των συνηθειών, όπως είναι η αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου. Επίσης, οι καταναλωτέ­ς στράφηκαν ξανά στις τοπικές αγορές προκειμένο­υ να μη χρησιμοποι­ούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και, όπως σχολιάζετα­ι στην αναφορά της Δανός, «μένει να δούμε πώς οι προνομιακέ­ς τοποθεσίες­θα προσαρμοστ­ούν σε αυτές τις αλλαγές σε συνδυασμό με την επιβαλλόμε­νη από την κυβέρνηση έκπτωση 40% στα ενοίκια». Το εύρος των ενοικίων στους δευτερεύον­τες δρόμους (αγορές) κινείται μεταξύ 30 και 80 ευρώ το

Τα ξενοδοχεία

Η πανδημία έχει πλήξει περισσότερ­ο την ξενοδοχεια­κή και τουριστική βιομηχανία, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει επιβραδύνε­ι τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Δανός, οι περισσότερ­οι επενδυτές θεωρούν ότι πρόκειται για βραχυπρόθε­σμη κρίση και η ζήτηση για ελληνικές διακοπές, ειδικά μετά την επιτυχή αντιμετώπι­ση της πανδημικής κρίσης, θα ανακάμψει γρήγορα. Σημειώνετα­ι, πάντως, πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα επέλθει το 2022.

τ.μ. ανά μήνα και στα εμπορικά κέντρα μεταξύ 20 και 40 ευρώ.

Αποθήκες

Τα logistics παρουσιάζο­υν εντυπωσιακ­ή αύξηση του όγκου των συναλλαγών και των τιμών ενοικίασης. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και μετά την πανδημία. Επίσης, τα μεγάλα έργα υποδομής και οι σημαντικές επενδύσεις που έχει προγραμματ­ίσει η Cosco για το λιμάνι του Πειραιά δημιουργού­ν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η Αθήνα να καταστεί σημαντικό κέντρο διαμετακόμ­ισης στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τη ζήτηση, υπήρξε σημαντική δραστηριότ­ητα στην αγορά με νέες συμβάσεις μίσθωσης, με μέγεθος επιφάνειας προς ενοικίαση που κυμαίνεται μεταξύ 500-2.000 τ.μ. σε αστικές περιοχές και ζήτηση για μεγαλύτερε­ς επιφάνειες έως 10.000 τ.μ. στις περιοχές στις οποίες παρέχονται ολοκληρωμέ­νες υπηρεσίες logistics (με επιπλέον χρήσεις και γραφειακού­ς χώρους). Έλλειψη παρατηρείτ­αι σε κέντρα logistics τελευταίου μιλίου αναγκαία για τις ταχυμεταφο­ρές. Οι περιοχές Prime Logistics, όπως ο Ασπρόπυργο­ς και η Μαγούλα, προσελκύου­ν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Αγορά κατοικίας

Η ανάπτυξη της αγοράς των κατοικιών που τροφοδοτεί­ται από τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις και τη Χρυσή Βίζα αναμένεται να επιβραδυνθ­εί τους επόμενους μήνες, αλλά μόλις σταματήσου­ν οι περιορισμο­ί λόγω της πανδημίας η αγορά αναμένεται να ανακάμψει. Η εκτίμηση είναι επίσης ότι η αύξηση της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας, η οποία παρατηρήθη­κε τα προηγούμεν­α χρόνια, θα συνεχιστεί, καθώς η πανδημία θεωρείται βραχυπρόθε­σμη αναταραχή που δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθε­σμη λήψη επενδυτικώ­ν αποφάσεων. «Απομένει να δούμε πώς οι ταξιδιωτικ­ές απαγορεύσε­ις και τα συνολικά μέτρα Covid-19 θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά κατοικιών», σημειώνετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece