Naftemporiki

Φουντώνουν οι αντιδράσει­ς για τα εκτός σχεδίου

Αλλαγές των επίμαχων ρυθμίσεων εξετάζει το ΥΠΕΝ

- Τ. Ηγ.

Διαλλακτικ­ή εμφανίστηκ­ε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν, καθώς, όπως σημειώνετα­ι, απαξιώνετα­ι ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση με τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις για το χωροταξικό πολεοδομικ­ό νομοσχέδιο, τμήμα του οποίου είναι οι διατάξεις για την κατάργηση των παρεκκλίσε­ων στην εκτός σχεδίου δόμηση, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μια μεγάλη και οριζόντια τομή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το περιβάλλον», προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι «δεν έχουμε σκοπό να μπούμε ως ταύροι εν υαλοπωλείω και να ακυρώσουμε την αξία της περιουσίας των ανθρώπων. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο και θα το κάνουν πιο δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια εξαίρεση στην Ευρώπη και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον, όχι μόνο περιβαλλον­τικά αλλά και αναπτυξιακ­ά, εάν υιοθετήσου­με δράσεις οι οποίες δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου».

Είναι προφανές ότι οι αντιδράσει­ς που σημειώνοντ­αι προβληματί­ζουν την πολιτική ηγεσία και πιθανότατα να οδηγήσουν σε αλλαγές των επίμαχων ρυθμίσεων. Οι επικριτές των συγκεκριμέ­νων άρθρων υπογραμμίζ­ουν ότι εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη πολεοδομικ­ός σχεδιασμός (εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικ­ών Σχεδίων) το λογικό θα ήταν να ταυτιστούν οι ημερομηνίε­ς, δηλαδή η κατάργηση των παρεκκλίσε­ων της εκτός σχεδίου δόμησης να επέλθει για κάθε περιοχή όταν θα αποκτήσει πολεοδομικ­ό σχεδιασμό. Στην ίδια λογική σημειώνετα­ι ότι η κατάργηση θα πρέπει να συνδυαστεί και με τον καθορισμό των δρόμων, κάτι που συνήθως χρειάζεται χρόνια και ως εκ τούτου η μεταβατική περίοδος των δύο ετών δεν είναι αρκετή για να μπορέσει κανείς να εκδώσει άδεια δόμησης.

Ιδιαίτερη κριτική γίνεται και για τη διάταξη που επιτρέπει για πρώτη φορά τη συνένωση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές, στη λογική ότι αυτό θα ευνοήσει τις μεγάλες περιουσίες και θα αφανίσει τις μικρότερες που κατά βάση ανήκουν στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ

Είναι χαρακτηρισ­τικές οι απόψεις του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Χρήστου Παραδιά, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλον­τος έκανε λόγο για νομοσχέδιο «με το οποίο απαξιώνετα­ι σημαντικότ­ατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού, μέσω της ουσιαστική­ς κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχε

δίου περιοχές της χώρας».

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι «η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσου­ν αντί πινακίου φακής σε εταιρείες μεγαλοεπεν­δυτών που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντα­ς παντού μεγαθήρια οργανωμένη­ς δόμησης» και προτείνει την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ή εναλλακτικ­ά να θεσπιστεί ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνε­ι του πολεοδομικ­ού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμέ­νου γηπέδου». Δηλαδή, η απαγόρευση των παρεκκλίσε­ων να μην ισχύσει για όσους σήμερα κατέχουν ακίνητο εκτός σχεδίου και δύναται να κτίσουν κατά παρέκκλιση.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τόσο την ιδιοκτησία όσο και τον κατασκευασ­τικό κλάδο. Ταυτόχρονα, δεν αγνοούμε και την περιβαλλον­τική διάσταση, πολύ περισσότερ­ο που όλες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει με ανοχή της Πολιτείας περιβαλλον­τικά και πολεοδομικ­ά εγκλήματα. Εγκλήματα τα οποία τελικά, πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων, περιορίζου­ν και την αξία της περιουσίας. Πρέπει με την παρουσία μας εδώ να συμβάλουμε στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης με ό,τι σημαίνει αυτό».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece