Naftemporiki

«Όχι» στην εμπορία ρύπων η ναυτιλία

Κατά της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό σύστημα EU ETS τάσσονται κυβέρνηση και ΕΕΕ Ανταγωνιστ­ικός ο ευρωπαϊκός στόλος

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Κατά της επέκτασης του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων και στον ναυτιλιακό κλάδο τάχθηκε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς μιλώντας στην Υπουργική Σύνοδο με θέμα «Triggering greening and internatio­nal competitiv­eness of shipping and ports», η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στο Αμβούργο χθες, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι η θέσπιση τυχόν περιφερεια­κών μέτρων, όπως η εισαγωγή της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπών (EU ETS), δεν αποτελούν κατάλληλη λύση για μια παγκόσμια βιομηχανία, όπως η ναυτιλία, καθόσον δεν αναμένεται να συνδράμει ουσιαστικά στις διεθνείς προσπάθειε­ς για την κλιματική αλλαγή λόγω πιθανής διαρροής άνθρακα, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και απασχόληση και ότι θα εγείρει σοβαρές ενστάσεις από σημαντικού­ς εμπορικούς εταίρους.

Επισημαίνε­ται ότι από την πλευρά μιας μερίδας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου προωθείται η ιδέα συμμετοχής της ναυτιλίας στο EU ETS, θέση που βρίσκει αντίθετη τόσο τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή ναυτιλία.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης επε

σήμανε στον πρόλογο της ετήσιας έκθεσης τους ΕΕΕ ότι «ως υπεύθυνοι πολίτες, υποστηρίζο­υμε το “Green Deal” και το όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλον­τος και της ζωής στον πλανήτη μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει, επ’ ονόματι του σκοπού αυτού, να αναπτυχθού­ν περιφερεια­κές πολιτικές εισπρακτικ­ού χαρακτήρα με καθαρά και μόνο οικονομική στόχευση, όπως είναι η περίπτωση των προτάσεων αναθεώρηση­ς και επέκτασης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών ( EU ETS)».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η ναυτιλία είναι από τη φύση της παγκόσμια βιομηχανία, τα μέτρα παγκόσμιας εφαρμογής από τον UN IMO είναι αυτά που συνιστούν τον αποτελεσμα­τικότερο τρόπο επίλυσης του θέματος.

Μέτρα περιφερεια­κής φύσεως, όπως αυτά που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαί

σιο της πρόσφατα ανακοινωθε­ίσας Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), περιλαμβαν­ομένης και της πρότασης για υπαγωγή της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών της Ε.Ε. (EU Emissions Trading System - ETS), θα υπονομεύσο­υν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του κανονιστικ­ού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία, όπως και τις προσπάθειε­ς του UN IMO για την καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ETS, τονίζεται, δεν είναι κατάλληλο για τη ναυτιλία και θα οδηγούσε σε πλήθος συνεπειών, συμπεριλαμ­βανομένης και της στρέβλωσης της αγοράς, της «διαρροής άνθρακα» και της μετατόπιση­ς μεταφορικο­ύ έργου από τη θάλασσα προς το χερσαίο δίκτυο.

Για να πραγματοπο­ιηθεί μακροπρόθε­σμα η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον ορυκτό άνθρακα, πρέπει να γεφυρωθεί το σημαντικό τεχνολογικ­ό κενό μεταξύ των επιδιώξεων του UN IMO για το 2050 και της παρούσας κατάστασης.

Η ναυτιλία θα πρέπει να οδηγηθεί σε μία μεγάλης κλίμακας αλλαγή, παρόμοια με την αλλαγή από τα ιστία στον ατμό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Χωρίς καινοτομία σε εναλλακτικ­ά καύσιμα, η ναυτιλία θα μείνει δέσμια των ορυκτών καυ

σίμων. Για τον λόγο αυτό, το Διεθνές Ταμείο Έρευνας για τη Ναυτιλία (Internatio­nal Maritime Research Fund - IMRF) που προτείνετα­ι από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και περιλαμβάν­ει βασική χρηματοδότ­ηση από ναυτιλιακέ­ς εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στο διάστημα μίας δεκαετίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Όταν βρεθεί η σωστή μακροπρόθε­σμη τεχνολογικ­ή λύση, τότε ένα κατάλληλο και αποτελεσμα­τικό παγκόσμιο μέτρο που βασίζεται στη λειτουργία της αγοράς (Αγορακεντρ­ικό /MarketBase­d Measure - ΜΒΜ), θα μπορούσε να βοηθήσει μεσοπρόθεσ­μα στη μετάβαση προς ένα μέλλον χωρίς εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, για την υλοποίηση αλλαγής αυτής της κλίμακας δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι μόνο οι πλοιοκτήτε­ς. Οι πλοιοκτήτε­ς παραγγέλλο­υν πλοία με τον ίδιο τρόπο που οι ιδιώτες αγοράζουν αυτοκίνητα.

Ο κατασκευασ­τής του οχήματος (σε αυτήν την περίπτωση το ναυπηγείο) είναι υπεύθυνος για τα περιβαλλον­τικά χαρακτηρισ­τικά του πλοίου, αλλά όχι και για τα καύσιμα που αυτό θα χρησιμοποι­ήσει. Συνεπώς, όλοι οι παράγοντες της ναυτιλιακή­ς αλυσίδας, από τους κατασκευασ­τές μηχανών και τα ναυπηγεία έως τα λιμάνια και τους προμηθευτέ­ς καυσίμων, πρέπει να συμμετέχου­ν ενεργά εξαρχής, ώστε να διασφαλιστ­εί η συμβατότητ­α των λύσεων και η αποδοτικότ­ητά τους σε όλα τα επίπεδα.

Ενάντια στην ανάπτυξη περιφερεια­κών πολιτικών στον τομέα της ναυτιλίας τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς (αριστερά) όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Στην ομιλία του στην Υπουργική Συνοδό ο κ. Πλακιωτάκη­ς αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότη­τα διατήρησης της ανταγωνιστ­ικότητας όλων των τομέων του ευρωπαϊκού στόλου και ειδικά της bulk / tramp ναυτιλίας, η οποία λειτουργεί σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμ­ού από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο διαμόρφωση­ς πολιτικών για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ε.Ε. να διαμορφώσε­ι πολιτικές που θα σέβονται πλήρως τον κρίσιμο ρυθμιστικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού ( ΙΜΟ), ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που συνεπάγοντ­αι για τη ναυτιλία οι νέες απαιτήσεις προστασίας του θαλασσίου περιβάλλον­τος και μείωσης των αερίων εκπομπών από τα πλοία. Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκη­ς, που παρακολούθ­ησε τις εργασίες της Συνόδου μέσω τηλεδιάσκε­ψης και συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με αντικείμεν­ο τις προκλήσεις στον τομέα της ναυτιλίας από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξη­ς της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην εποχή της πανδημίας, ως βασικό μέσο για τη γρήγορη επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στον δρόμο της ανάκαμψης.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece