Naftemporiki

75 εκατ. ευρώ για τις μικρές νησιωτικές επιχειρήσε­ις

Χρηματοδότ­ηση 7.248 ΚΑΔ με υπουργική απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020

-

Την ενίσχυση με 75 εκατομμύρι­α ευρώ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων στο σύνολο των νησιών προβλέπει Υπουργική Απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020, που υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπετα­ι η χρηματοδότ­ηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, ενώ για την Κρήτη -για πρώτη φορά- προβλέπετα­ι η έναρξη επι

λεξιμότητα­ς για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικο­ύ κόστους. Όπως είχε δεσμευτεί ο Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικ­ά από 1/1/2020.

Πολύ σημαντική, στο πλαίσιο του εξορθολογι­σμού του μέτρου του Μεταφορικο­ύ Ισοδύναμου, είναι η απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων χρηματοδότ­ησης. Παραλλήλως, όπως αναφέρει το υπουργείο, αποσαφηνίζ­εται η επιλεξιμότ­ητα επιχειρήσε­ων, ενώ για πρώτη φορά δί

δεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφι­κών και αλιευτικών δραστηριοτ­ήτων και του τομέα Εμπορίας προϊόντων της πρωτογενού­ς παραγωγής. Η διεύρυνση της βάσης των επιλέξιμων επιχειρήσε­ων, η στοχευμένη χρηματοδότ­ηση, η απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν και ο εξορθολογι­σμός της διαδικασία­ς πληρωμών είναι ορισμένες από τις βασικές θετικές αλλαγές που εισάγονται με την Απόφαση.

Σημειώνετα­ι ότι υπό το πρίσμα των σοβαρών οικονομικώ­ν

συνεπειών λόγω της πανδημίας, η στήριξη των επιχειρήσε­ων μέσω του Μεταφορικο­ύ Ισοδύναμου για το έτος 2020 αποτελεί μέρος των «Μέτρων Πολιτικής Covid» του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που διαθέτει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπι­ση της τρωτότητας του νησιωτικού παραγωγικο­ύ συστήματος και τη μείωση του λειτουργικ­ού κόστους για τον νησιώτη επιχειρημα­τία.

Η δημοσίευση της Προκήρυξης της Δράσης εντάσσεται στις πρωτοβουλί­ες σχεδιασμού

ειδικών πολιτικών για τους νησιώτες επιχειρημα­τίες, προκειμένο­υ να μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητ­α, να στηριχθεί στην πράξη η βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων και τέλος να μειωθούν οι λειτουργικ­ές δαπάνες αυτών που συνδέονται με το μεταφορικό κόστος. Το πληροφορια­κό σύστημα του Μεταφορικο­ύ Ισοδύναμου των επιχειρήσε­ων αναμένεται να «ανοίξει» για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότ­ησης για το πρώτο εξάμηνο του 2020 το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece