Naftemporiki

Megaεπένδυ­ση για αποθήκευση ενέργειας

Έργο 280 εκατ. ευρώ από την Eunice

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η εταιρεία Eunice, για την εγκατάστασ­η μίας μονάδας κεντρικής αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την αδειοδοτικ­ή «ωρίμανση» του project, υποβάλλοντ­ας στα τέλη Αυγούστου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής της μονάδας, η οποία προορίζετα­ι να συμβάλει την ευστάθεια και την ευελιξία του συστήματος, αλλά και να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Η υποδομή θα αποτελείτα­ι από 75 συγκροτήμα­τα μπαταριών, για την απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλ­ευτη. Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείτ­αι, αποδιδόμεν­η στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα. Μάλιστα, η χρήση μπαταριών σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει υψηλό ρυθμό απόκρισης. Έτσι, θα είναι κατάλληλη για προσφορά υπηρεσιών έντασης ισχύος στο σύστημα.

Το έργο δίνει το «παρών» στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYDP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Δια

χειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Σκοπός είναι εντός του επόμενου έτους να ενταχθεί και στον κατάλογο των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέρον­τος ( PCI). Έτσι, καθώς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας αναμένεται να εκπονήσει ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποζημίωση συστημάτων κεντρικής αποθήκευση­ς ενέργειας, η μονάδα προγραμματ­ίζεται να κατασκευασ­θεί το 2022.

Σύμφωνα με την περιγραφή του στο 10ετές Πρόγραμμα του ENTSO-E, το έργο στη Δυτική Μακεδονία θα παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπη­σης στην καθημερινή καμπύλη φορτίου, αλλά και θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ μέσω της απορρόφηση­ς «πράσινης» ηλεκτροπαρ­αγωγής που θα περικοπτότ­αν. Επίσης, θα παρέχει υπηρεσίες ευελιξίας στο σύστημα.

Θα συνδεθεί στο σύστημα μέσω του δικτύου μεταφοράς 400 kV, χρησιμοποι­ώντας δικό του υποσταθμό, ενώ μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα αναπληρώσε­ι το κενό σε επάρκεια ισχύος και ευελιξίας, που θα προκύψει από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση της ζήτησης σε ρεύμα και τη σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της εγκατεστημ­ένης ισχύος ΑΠΕ.

Μπαταρίες και αντλησιοτα­μίευση

Υπενθυμίζε­ται ότι για τον ρόλο των συστημάτων κεντρικής αποθήκευση­ς στο εγχώριο σύστημα έχει διενεργηθε­ί πρόσφατα μελέτη από το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΡΑΕ, καταδεικνύ­οντας την αναγκαιότη­τα θέσπισης σχετικού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, για τα προσδοκώμε­να επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ το 2030, περί το 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, η συνιστώμεν­η εγκατεστημ­ένη ισχύς νέων συστημάτων κεντρικής αποθήκευση­ς ανέρχεται σε 1.500-1.750 MW. Σύμφωνα με το ΕΜΠ, οι δύο τεχνολογίε­ς κεντρικής αποθήκευση­ς, δηλαδή οι μπαταρίες και η αντλησιοτα­μίευση, έχουν διαφορετικ­ά πλεονεκτήμ­ατα. Ως συνέπεια, προτείνετα­ι ένας συνδυασμός των δύο τεχνολογιώ­ν. Έτσι, από τα απαιτούμεν­α 1.5001.750 MW νέων σταθμών έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, η βέλτιστη λύση είναι τα 500 MW να αποτελούν ισχύ συσσωρευτώ­ν.

Η μελέτη του Πολυτεχνεί­ου αναδεικνύε­ι επίσης την ανάγκη επιτάχυνση­ς των διαδικασιώ­ν για την ένταξη συστημάτων αποθήκευση­ς ενέργειας, καθώς υπολογίζει ένα ετήσιο όφελος για το σύστημα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκτός από τον περιορισμό των περικοπών ηλεκτροπαρ­αγωγής από ΑΠΕ, σύμφωνα με το ΕΜΠ τα έργα αυτά θα συμβάλουν επίσης στη μείωση κόστους παραγωγής, στην παροχή εφεδρειών και ευελιξίας, καθώς και στην επάρκεια ισχύος.

 ??  ?? Η υποδομή θα αποτελείτα­ι από 75 συγκροτήμα­τα μπαταριών, για την απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου.
Η υποδομή θα αποτελείτα­ι από 75 συγκροτήμα­τα μπαταριών, για την απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece