Naftemporiki

Από τον εξορθολογι­σμό στην ανάπτυξη η Σουρωτή

Βελτίωση των λειτουργικ­ών αποτελεσμά­των

- Γ. Χατζ.

Σε τροχιά εξορθολογι­σμού που θα αποτελέσει τη βάση για μια δυναμική αναπτυξιακ­ή πορεία μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού κινείται η Σουρωτή, που παράγει το δημοφιλές ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό αξιοποιώντ­ας την ομώνυμη πηγή.

Συγκεκριμέ­να, οι πωλήσεις της Σουρωτής μειώθηκαν κατά 14% στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία, ωστόσο, παρά τις αντιξοότητ­ες της συγκυρίας, πέτυχε βελτίωση των λειτουργικ­ών αποτελεσμά­των της. Μάλιστα, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκω­ση, με τη μείωση των πωλήσεων να κινείται στην περιοχή του 10%. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Σουρωτή Α.Ε. Βασίλης Ευκαρπίδης, έπειτα από 10 συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις η εταιρεία έχει μπει σε αντίστροφη πορεία, κάλυψης των απωλειών:

Οι λειτουργικ­ές ζημίες άνω των 2 εκατ. ευρώ το 2018 μειώθηκαν σε 700 χιλ. ευρώ το 2019 και αναμένεται περιοριστο­ύν περαιτέρω φέτος - θα γυρνούσαν σε λειτουργικ­ή κερδοφορία αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία και τα συνακόλουθ­α περιοριστι­κά μέτρα που έπληξαν την κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία βελτίωσε τα αποτελέσμα­τά της, παρότι διατήρησε σταθερές τις δαπάνες της, με αλλαγή εμπορικής πολιτικής, εξορθολογι­σμό των καναλιών διανομής και πάγωμα προϊόντων που δεν είχαν την αναμενόμεν­η απήχηση.

Να σημειωθεί ότι η Σουρωτή έκλεισε το 2019 με άνοδο τζίρου στα 12,1 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ μετά την αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας στην αγορά, που προσδιορίζ­εται εντός του 2021, ο στόχος είναι για ετήσια άνοδο κύκλου εργασιών τουλάχιστο­ν 15%.

Στο 18% των πωλήσεων οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές της εταιρείας της Θεσσαλονίκ­ης, βασικός μέτοχος της οποίας είναι όμιλος Ιβάν Σαββίδη, αντιστοιχο­ύν στο 18% του κύκλου εργασιών της, με μεγαλύτερο­υς πελάτες σε Κύπρο, Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, όπου δηλαδή υπάρχει ισχυρή ελληνική ομογένεια, ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το άνοιγμα που έχει γίνει στην Κίνα.

Όπως, τονίζει ο κ. Ευκαρπίδης, «η Σουρωτή αλλάζει, εκσυγχρονί­ζεται, ακολουθεί πράσινες πολιτικές και ετοιμάζετα­ι να μπει σε φάση δυναμικής ανάπτυξης. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την εταιρεία και αυτό θα αρχίσει να γίνεται αισθητό μόλις τελειώσει η κρίση του κορονοϊού». Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο και μόλις αποκαταστα­θεί η ομαλότητα στην αγορά, η Σουρωτή θα ξεκινήσει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος που θα προβλέπει παραγωγική επέκταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece