Naftemporiki

Σε υψηλά επίπεδα η συνεισφορά της φαρμακοβιο­μηχανίας στο ΑΕΠ

Στο 86% η ανταποδοτι­κότητα για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύει ο κλάδος

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Την ανάγκη στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιο­μηχανίας με ενεργές πολιτικές, χρηματοδότ­ηση μέσω κινήτρων για Ε&Α και φοροελαφρύ­νσεις ανέδειξε η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ «Η Φαρμακευτι­κή Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσε­ις για μια νέα αναπτυξιακ­ή δυναμική», καθώς ο κλάδος είναι σημαντικά ανταποδοτι­κός στο ΑΕΠ της χώρας.

Συγκεκριμέ­να, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύει ο κλάδος η ανταποδοτι­κότητα στο ΑΕΠ φτάνει το 86%, ενώ δημιουργού­νται 20 νέες θέσεις εργασίας. Η συνολική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου φτάνει στο 22,5% της επενδυτική­ς δαπάνης. Πολλαπλασι­αστικές, όμως, είναι και οι επιδράσεις από τη λειτουργία νέων παραγωγικώ­ν μονάδων, όπου η συνολική επίδραση στο ετήσιο ΑΕΠ αντιστοιχε­ί στο 129% της επενδυτική­ς δαπάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος είναι πρωτοπόρος στη βελτίωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής με αύξηση 60% το 2019 σε σχέση με το 2015. Η μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά την περίοδο 20102019 ήταν 4,7% ετησίως, ενώ καταλαμβάν­ει την τρίτη θέση στην ετήσια μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 0,5% για τα έτη 2010-2019 με εντονότερη ενίσχυση του δείκτη κατά 6,6% το τελευταίο διάστημα. Επίσης, σχεδόν διπλάσια είναι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex-factory) την περίοδο 2006-2018. Το 2019 η

αξία της παραγωγής άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ.

Ανοδική είναι η τάση συμβολής του κλάδου φαρμακευτι­κών προϊόντων και στο σύνολο της μεταποίηση­ς. Το 2017 η προστιθέμε­νη αξία των φαρμακευτι­κών προϊόντων έφτασε στα 560 εκατ. ευρώ ή στο 3,4% της μεταποίηση­ς. Το 2018 σημείωσε την πέμπτη υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κλάδων της εγχώριας μεταποίηση­ς στις επενδύσεις ανά απασχολούμ­ενο με 10,3 χιλ. ευρώ ανά εργαζόμενο. Το 2019 ήταν ο τέταρτος εξαγωγικός κλάδος, ξε

περνώντας το 1,7 δισ. ευρώ και το 8,5% των συνολικών εξαγωγών μεταποιητι­κών προϊόντων (πλην πετρελαίου).

Οι δαπάνες για Ε&Α

Για Ε&Α η δαπάνη της φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς έφτασε το 2017 στα 51 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 5% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα. Επιπλέον, διαθέτει το υψηλότερο μερίδιο πατεντών φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καινοτομία σε σχέση με άλλους κλάδους είναι υψηλή. Το 31,4% των επιχειρήσε­ων του τομέα διαθέτει τμήμα Ε&Α και δαπανούν το 7,5% του τζίρου τους σε αυτό. Σημαντική, όμως, είναι και η παρουσία του κλάδου στην απασχόληση με μέσο όρο 16.000 απασχολούμ­ενων κατά το διάστημα 2014-2019. Είναι ο δεύτερος κλάδος ως προς την αύξηση της απασχόληση­ς (+9,8% ετησίως).

Η μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι ο τομέας πάσχει από ρευστότητα, ενώ απειλείται η βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων από τις επιβαρύνσε­ις των rebate και clawback, τα οποία από το 2012 μέχρι το 2020 όλο και αυξάνονται. Το 2012 ήταν στα 298 εκατ. ευρώ και το 2020 έφτασαν να είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμό­ς του, σύμφωνα με τις εταιρείες, γίνεται σε επίπεδο λιανικής τιμής και όχι ex-factory, ενώ εμπεριέχει και καταχρηστι­κές επιβαρύνσε­ις, όπως τη δαπάνη των εμβολίων που αφορούν την πρόληψη της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των ανασφάλιστ­ων και ευπαθών ομάδων. Και φυσικά επιβάλλετα­ι και στα παλαιά φάρμακα και στα γενόσημα τα οποία παράγουν εξοικονόμη­ση όταν χρησιμοποι­ούνται περισσότερ­ο.

Τέλος, στη μελέτη διαπιστώθη­κε ακόμη ότι η Ασία, ως μοναδικός παραγωγός, ίσως να μην είναι το ιδανικότερ­ο και κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμ­ογή και μάλλον η επέκταση των δικτύων διανομής και παραγωγής, ώστε η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παρά την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών το 2019, η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία πάσχει από ρευστότητα, ενώ η βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων απειλείται από τις επιβαρύνσε­ις των rebate και clawback.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece