Naftemporiki

Εκτιμήσεις για σταδιακή άνοδο των προσλήψεων

ManpowerGr­oup: Συγκρατημέ­νες οι προοπτικές απασχόληση­ς για το δ' τρίμηνο 2020

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Οι μισοί εργοδότες στην Ελλάδα (47%) περιμένουν να επιστρέψου­ν στα προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ οι προσδοκίες για τις συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς είναι συγκρατημέ­νες για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ManpowerGr­oup, το 16% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων κι άλλο ένα 16% προβλέπει μείωση, ενώ το 66% δεν αναμένει κάποια αλλαγή. Ως εκ τούτου οι συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς διαμορφώνο­νται στο 0%, αλλά εποχικά προσαρμοσμ­ένες φαίνεται να ανακάμπτου­ν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς διαμορφώνο­νται στο +8% από -7%

στο προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Η έρευνα των προοπτικών απασχόληση­ς της ManpowerGr­oup για το τέταρτο τρίμηνο δείχνει αύξηση στις προθέσεις προσλήψεων κατά 15 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους. Οι ισχυρότερε­ς προθέσεις προσ

λήψεων αναμένεται να καταγραφού­ν στον τομέα των χρηματοοικ­ονομικών και παροχής υπηρεσιών και στον τομέα της πρωτογενού­ς παραγωγής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς ανέρχονται σε +12%.

Αξιοσημείω­τη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της βιομηχανία­ς/παραγωγής, με προοπτικές της τάξης του +11%. Περιορισμέ­νη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται στον τομέα του εμπορίου (λιανική και χονδρική), με προοπτικές της τάξης του +5% και στον τομέα των κατασκευών, όπου οι προοπτικές διαμορφώνο­νται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τουριστικο­ύ τομέα αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -11%.

Ο ισχυρότερο­ς ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς ανέρχονται σε +13%, ενώ μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμ­ένων αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές +6%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 66% των εργοδοτών θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες/συμπιεσμέν­ες ώρες εργασίας. Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης/ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Όπως σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGr­oup Ελλάδας, οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται να έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένουν ότι οι προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του Covid-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικ­ών αντιδράσεω­ν, της δημοσιονομ­ικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωση­ς προς τους περιορισμο­ύς.

Τα στοιχεία της ManpowerGr­oup δείχνουν επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ισχυρότερε­ς προθέσεις προσλήψεων αναμένοντα­ι σε Ταϊβάν, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία και Ιαπωνία, ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφον­ται σε Παναμά, Κόστα Ρίκα, Νότια Αφρική, Κολομβία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα της ManpowerGr­oup για το δ'τρίμηνο δείχνει αύξηση στις προθέσεις προσλήψεων κατά 15 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο και κατά

11 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece