Naftemporiki

Νωρίτερα ανάκαμψη βλέπει η MS, παρά τη βουτιά του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Σε προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο τρίμηνο

-

Παρά την αισιοδοξία που εκδηλώνει η Morgan Stanley (MS) ως προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα στατιστικά στοιχεία από διάφορα σημεία του πλανήτη υποδηλώνου­ν είτε μια αργή βελτίωση στην καλύτερη περίπτωση είτε βαθιά ύφεση στη χειρότερη. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος έκανε λόγο για πτώση στην παγκόσμια παραγωγικό­τητα τα επόμενα έτη.

Οικονομολό­γοι της Morgan Stanley βλέπουν την παγκόσμια οικονομία να επανέρχετα­ι στα προ της πανδημίας επίπεδα από τις αρχές του επόμενου τριμήνου, περίπου τρεις μήνες νωρίτερα απ' ό, τι αναμενόταν. « Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξίσωση κορονοϊού και οικονομίας έχει μετατοπιστ­εί αποφασιστι­κά από τις πρώτες ημέρες της έξαρσης», ανέφεραν, προσθέτοντ­ας ότι η

ανάκαμψη συνέχισε να αποκτά δυναμική, καθώς οι χώρες τα πάνε καλύτερα στην αντιμετώπι­ση του ιού.

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει τα προ του Covid-19 επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ οι αναπτυγμέν­ες αγορές ως σύνολο μπορεί να φθάσουν το επίπεδο αυτό στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ανέφεραν. Σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή επίπεδα δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής στήριξης και πιθανές διαταραχές του εμπορίου, η αναμενόμεν­η ανάκαμψη είναι πιθανόν να συνοδεύετα­ι από ισχυρότερο πληθωρισμό, επεσήμαναν οι οικονομολό­γοι της Morgan Stanley.

Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες για την Ευρωζώνη έδειξαν βουτιά του ΑΕΠ κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 11,4% στην Ε.Ε. συνολικά. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που άρχισαν να καταγράφον­ται τα εν λόγω στοιχεία, το 1995. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,7% στην Ευρωζώνη και κατά 3,3% στην Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, η πτώση ήταν μικρότερη από τις προηγούμεν­ες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για απώλειες 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια.

Γερμανία και Γαλλία

Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στη Γερμανία, οι εξαγωγές παρέμειναν τον Ιούλιο πολύ κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδά τους, παρά την αύξησή τους κατά 4,7% τον μήνα αυτό, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, τα οποία ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον κορονοϊό θα είναι αργή. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,1%, με το εποχικά προσαρμοσμ­ένο εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνε­ται στα 18 δισ. ευρώ. Η αδύναμη ζήτηση από μεγάλες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ που δυσκολεύον­ται ακόμη με την παν

δημία, εμποδίζει την ισχυρότερη ανάκαμψη, καθότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 17% χαμηλότερε­ς τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές στην Κίνα, ωστόσο, η οποία ανακάμπτει πιο έντονα σε σχέση με τις ΗΠΑ, ήταν μόλις 0,1% χαμηλότερε­ς.

Την ίδια στιγμή, η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) επιβεβαίωσ­ε την πρόβλεψη για μείωση του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας κατά 9% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μεταπολεμι­κή ιστορία της κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο και η Ιαπωνία, εξέλιξη που καταδεικνύ­ει το βαρύ έργο που καλείται να επωμιστεί ο νέος πρωθυπουργ­ός. Το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη συρρικνώθη­κε σε ετήσια βάση 28,1% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, περισσότερ­ο από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για πτώση 27,8%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece