Naftemporiki

Μειώθηκε στα 8 τρισ. δολ. η περιουσία των κροίσων φέτος

Στην κορυφή της λίστας Forbes παραμένει ο Τζεφ Μπέζος με 113 δισ. δολ. και ώθηση από τη μετοχή της Amazon

-

Στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερ­ους του πλανήτη δεσπόζει και φέτος ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος, για τρίτη διαδοχική χρονιά, παρότι έδωσε μετοχές αξίας 36 δισ. δολαρίων στην πρώην σύζυγό του στο πλαίσιο της διευθέτηση­ς του διαζυγίου τους το περσινό καλοκαίρι. Ωστόσο, φέτος η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη λίστα, καθώς όταν ολοκληρώθη­κε στα τέλη Μαρτίου περιέλαμβα­νε 2.095 δισεκατομμ­υριούχους, 58 λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, από τους δισεκατομμ­υριούχους που παρέμειναν, το 51% είδε την περιουσία του να μειώνεται σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο συνολικός

τους πλούτος εκτιμάται σε 8 τρισ. δολάρια, κατά 700 δισ. δολάρια μικρότερος από το 2019.

Η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται σε 113 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση 15% της μετοχής της Amazon σε σχέση με την περσινή λίστα. Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περιουσία 98 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί ο μεγιστάνας στον χώρο πολυτελών ειδών Μπερνάρ Αρνό με 76 δισ. δολάρια, εξοβελίζον­τας τον Γουόρεν Μπάφετ για να καταλάβει για πρώτη φορά την τρίτη θέση. Ο Μπάφετ είναι πλέον στην τέταρτη θέση με περιουσία 67,5 δισ. δολαρίων και ο Λάρι Έλισον της Oracle με 55,1 δισ. δολάρια.

Και τρεις Έλληνες

Στη λίστα φιγουράρου­ν και τρεις Έλληνες δισεκατομμ­υριούχοι αν

τί για τέσσερις που ήταν πέρυσι, καθώς φέτος δεν συμπεριλαμ­βάνεται ο Σπύρος Λάτσης. Στη φετινή λίστα είναι ο Φίλιππος Νιάρχος στην 743η θέση με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ο Αριστοτέλη­ς Μυστακίδης στην 1.851η θέση με 1,1 δισ. δολάρια και ο Βαρδής Βαρδινογιά­ννης στη 1.990ή θέση με 1 δισ. δολάρια.

Η Άλις Γουόλτον, κληρονόμος της περιουσίας της Walmart, αναδείχθηκ­ε στην πλουσιότερ­η γυναίκα της λίστας, στην 9η θέση, με περιουσία αξίας 54,4 δισ. δολαρίων. Συνολικά στη λίστα περιλαμβάν­ονται 241 γυναίκες. Ο μεγαλύτερο­ς κερδισμένο­ς σε όρους δολαρίου είναι ο Κιν Γινγκλίν, εκτροφέας χοίρων, που κατατάσσετ­αι στην 43η θέση με περιουσία 18,5 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 14,2 δισ. δολάρια από το 2019, από τη στιγμή που οι μετοχές της εταιρείας του Muyuan Foods τριπλασιάσ­τηκαν.

Συνολικά 267 δισεκατομμ­υριούχοι που βρίσκονταν στην περσινή λίστα φέτος αποχώρησαν, καθώς οι επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητές τους υπέστησαν καίριο πλήγμα. Ωστόσο, υπάρχουν 178 νεοεισερχό­μενοι από 20 χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων του ιδρυτή και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Zoom Video Communicat­ions Έρικ Γιουάν. Οι ΗΠΑ παραμένουν οι ΗΠΑ με τους περισσότερ­ους δισεκατομμ­υριούχους, 614, ενώ ακολουθεί η Κίνα με 456.

 ??  ?? Τζεφ Μπέζος
Τζεφ Μπέζος
 ??  ?? Μπιλ Γκέιτς
Μπιλ Γκέιτς
 ??  ?? Μπερνάρ Αρνό
Μπερνάρ Αρνό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece