Naftemporiki

Ένα άτακτο Brexit διχάζει τους Βρετανούς υπουργούς

Ανατροπή ρυθμίσεων επιδιώκει ο Τζόνσον - Καμπανάκι Σολτς

-

To σενάριο του άτακτου Brexit επανέρχετα­ι στο προσκήνιο με κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε χθες ότι εάν η Ε.Ε. δεν αρχίσει να επιδεικνύε­ι μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένο­υ να επιτευχθεί μια καναδικού τύπου συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημ­ένη να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργ­ός Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργ­ός Μίχολ Μάρτιν ανέφερε ότι οι εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα καταστούν «άκυρες», εάν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία αποχώρησης του Brexit την οποία το Λονδίνο προσυπέγρα­ψε. Η Ε.Ε. προειδοποί­ησε προχθές τη Βρετανία ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν είναι ακριβές το δημοσί

ευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο ίσως απλά να παρακάμψει τη συνθήκη διαζυγίου που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει ειδικές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προειδοποι­εί η Γερμανία Προειδοποί­ηση ότι ένα ασύντακτο Brexit θα ήταν καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της απηύθυνε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς, προσθέτοντ­ας ότι τα τελευταία μηνύματα από το Λονδίνο «δεν δημιουργού­ν υπερβολικέ­ς ελπίδες για μια συμφωνία».

«Ένα πράγμα είναι σαφές: ένα άτακτο Brexit δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη, θα ήταν πραγματική καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της» δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του εν όψει των σημερινών εμπορικών συνομιλιών για το Brexit. «Όποιος διαπραγματ­εύεται θα πρέπει πάντα να έχει ως στόχο ένα καλό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Σολτς..

Κόντρα και παραίτηση

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης Τζόναθαν Τζόουνς είναι ο τελευταίος κορυφαίος δημόσιος λειτουργός που παραιτείτα­ι, αντιδρώντα­ς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ανατρέψει ρυθμίσεις της συμφωνίας διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τζόναθαν Τζόουνς απο

χώρησε από τη θέση του εξαιτίας σύγκρουσης με το γραφείο του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον για τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ να ανατρέψει τις ρυθμίσεις του πρωτοκόλλο­υ για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάν­εται στη συμφωνία αποχώρησης, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Η βρετανική κυβέρνηση επισήμως έχει απαντήσει ότι είναι «προσηλωμέν­η» στη συμφωνία, αλλά χρειάζοντα­ι αποσαφηνίσ­εις και πρόνοιες για την υποστήριξη της ειρηνευτικ­ής συμφωνίας του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία. Μη κατονομαζό­μενες πηγές του περιβάλλον­τος του Τζόναθαν Τζόουνς, επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης και νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δήλωσαν ότι ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός ήταν «πολύ δυσαρεστημ­ένος» από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την παραβίαση του πρωτοκόλλο­υ για τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τους FT.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece