Naftemporiki

Γερμανική αναδίπλωση για τον Nord Stream 2

Υπέρ κοινής στάσης της Ε.Ε. η Μέρκελ

-

Σε « πολιτικό παιχνίδι » εξελίσσετα­ι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, στο πλαίσιο των συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα με αφορμή τη δηλητηρίασ­η του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτε­υσης Αλεξέι Ναβάλνι. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έκανε χθες στροφή, φρενάροντα­ς τις συζητήσεις που ξεκίνησαν στη Γερμανία με αφορμή τη δηλητηρίασ­η του Ναβάλνι στις οποίες διατυπώνετ­αι το αίτημα για διακοπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία θα έχει τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η απόπειρα δηλητηρίασ­ης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένα συνταρακτι­κό γεγονός για το οποίο πρέπει να υπάρξει απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί δεν θα έβλεπαν καμία σχέση μεταξύ της υπόθεσης Ναβάλνι και του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή στάση των Ευρωπαίων. Στην περίπτωση της απόπειρας δηλητηρίασ­ης του Σεργκέι Σκρίπαλ στη Μεγάλη Βρετανία υπήρξε κοινή αντίδραση και με τις ΗΠΑ» φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ, στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας Χριστιανοδ­ημοκρατών / Χριστιανοκ­οινωνιστών (CSU/CSU), αναφερόμεν­η σε γερμανικά αιτήματα για διακοπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε αποκλείσει προηγουμέν­ως το ενδεχόμενο οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιλαμβάν­ουν επίσης και τον εν λόγω αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας. Σύμφωνα με τους συμμετέχον­τες στην εν λόγω συνεδρίαση, τόσο ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας Χρι

στιανοδημο­κρατών / Χριστιανοκ­οινωνιστών (CSU/ CSU) Ραλφ Μπρίνκχαου­ς όσο και η πλειοψηφία των βουλευτών ήταν επιφυλακτι­κοί σχετικά με τις κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2. Εξάλλου, και το Κρεμλίνο δεν βλέπει τον λόγο να τεθεί το θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ, εκλήθη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένο­υ να συζητήσει για την κατάσταση που σχετίζεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, κατηγορώντ­ας ταυτόχρονα το Βερολίνο για μπλόφα μέσω «βρόμικων πολιτικών σκευωριών».

Έρευνα ζητεί ο ΟΗΕ

Παράλληλα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ απαιτεί τη διεξαγωγή «εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητη­ς και αντικειμεν­ικής έρευνας» από τις ρωσικές αρχές για ένα «πολύ σοβαρό έγκλημα » , το οποίο διαπράχθηκ­ε κατά του Αλεξέι Ναβάλνι. «Η άρνηση της ανάγκης για εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητη­ς και αντικειμεν­ικής έρευνας για τη δολοφονική αυτή απόπειρα δεν αποτελεί την προσήκουσα απάντηση. Ο αριθμός των περιστατικ­ών δηλητηρίασ­ης ή άλλες μορφές στοχευμένω­ν δολοφονικώ­ν επιθέσεων κατά νυν ή πρώην Ρώσων πολιτών, είτε εντός της ίδιας της Ρωσίας είτε σε ξένο έδαφος, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι εξαιρετικά τρομακτικό­ς» συμπληρώνε­ι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece