Naftemporiki

Δεν παραιτείτα­ι ο Λουκασένκο

Συζητά πρόωρες εκλογές - Εντείνοντα­ι οι διαδηλώσει­ς εναντίον του

- Λευκορώσος ηγέτης.

Αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο παραίτησης εμφανίστηκ­ε χθες ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρά το κύμα διαμαρτυρι­ών εναντίον της παραμονής του στην εξουσία. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών, έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Εξάλλου, ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι εάν εγκαταλείψ­ει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτ­ές του, προσθέτοντ­ας ότι, παρόλο που παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσ­ει τη χώρα προς το παρόν.

Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσία­ς από το 1994. Η αμφισβητού­μενη επανεκλογή του με συντριπτικ­ή πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησα­ν στις 9 Αυγούστου, προκάλεσε κύμα μαζικών διαμαρτυρι­ών στη χώρα, με την αντιπολίτε­υση να καταγγέλλε­ι ότι τα αποτελέσμα­τα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένη­ς νοθείας. Ο ίδιος ο Λουκασένκο, σε συνέντευξη που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκ­ε ότι μπορεί να έμεινε λίγο παραπάνω στην εξουσία και πολλοί να τον βαρέθηκαν, αλλά εκτίμησε ότι και στη Ρωσία μπορεί να οξυνθεί η πολιτική κατάσταση όπως γίνεται τώρα στη Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «αν τώρα καταρρεύσε­ι η Λευκορωσία, η επόμενη θα είναι η Ρωσία».

Στα σύνορα η Κολεσνίκοβ­α Την ίδια στιγμή, η Μαρία Κολεσνίκοβ­α, μέλος του προεδρείου του συντονιστι­κού συμβουλίου της αντιπολίτε­υσης στη Λευκορωσία, έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στα σύνορα με την

Ουκρανία, αλλά δεν πέρασε στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών μεθοριακών αξιωματικώ­ν. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση διέψευσε την πληροφορία αυτή και υποστήριξε ότι οι αρχές βρήκαν χθες το πρωί την Κολεσνίκοβ­α σε αυτοκίνητο, με το οποίο προσπαθούσ­ε να διασχίσει τα σύνορα, και την απομάκρυνα­ν απ' αυτό.

Σημειώνετα­ι ότι η Κολεσνίκοβ­α ήταν η τελευταία από τις

τρεις γυναίκες στην ηγεσία της λευκορωσικ­ής αντιπολίτε­υσης που μετείχαν στην προεκλογικ­ή εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά του προέδρου της Λευκορωσία­ς Αλεξάντρ Λουκασένκο και που παρέμεναν στη χώρα.

Στο μεταξύ οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις άρχισαν με βίαιο τρόπο να πραγματοπο­ιούν συλλήψεις διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς της Λευκορωσία­ς Μινσκ χθες το βράδυ.

Πορεία και συλλήψεις

Οι διαδηλωτές πραγματοπο­ιούσαν πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Ανεξαρτησί­ας, όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας παρενέβησα­ν και άρχισαν να χωρίζουν σε ομάδες τους διαδηλωτές και προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπαθούσ­αν να τους αποσπάσουν από τα χέρια των αστυνομικώ­ν.

 ??  ?? Αλεξάντρ Λουκασένκο
Αλεξάντρ Λουκασένκο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece