Naftemporiki

Μεισχυρήευ­ρωπαϊκήστή­ριξη ηΕλλάδα στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ

Υπέρ των ελληνικών θέσεων η Κ.Ο. της κεντροδεξι­άς ομάδας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Τις παρεμβάσει­ς της σε διακρατικά όργανα και οργανισμού­ς για την πληρέστερη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής επιθετικότ­ητας πολλαπλασι­άζει πλέον η Αθήνα, με σειρά πρωτοβουλι­ών του ίδιου του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, εν όψει της κρίσιμης συνόδου της 24ης και της 25ης Σεπτεμβρίο­υ για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, όπου θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των οικονομικώ­ν κυρώσεων. Σε αποφασιστι­κές κινήσεις για την κάλυψη των κενών ενημέρωσης που καταγράφον­ται στο εξωτερικό ως προς το δίκαιο των ελληνικών θέσεων προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε χθες μέρος σε σύσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ). Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξι­άς αδιάσειστα στοιχεία για τις προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, επαναβεβαί­ωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύν­η στις θέσεις της. Όμως ξεκαθάρισε ότι ο πραγματικό­ς διάλογος «δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν » . Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, τα μέλη του ΕΛΚ εξέφρασαν ομόθυμη στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, η Κ.Ο. της κεντροδεξι­άς ευρωομάδας ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Δεν θα ανεχτούμε την αποσταθερο­ποίηση που προκαλεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Στεκόμαστε σταθερά με την Ελλάδα και την Κύπρο στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους».

Να πληγεί η Τουρκία εκεί που είναι πιο ευάλωτη

Επιπλέον το ΕΛΚ υπογράμμισ­ε ότι η Σύνοδος του Σεπτεμβρίο­υ πρέπει να θέσει σαφείς όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιη­θούν οικονομικέ­ς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφόσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστού­ν η Άγκυρα πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερ­ο ευάλωτη, ήτοι στο οικονομικό πεδίο. Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ διαβεβαίωσ­ε ότι η Ε.Ε. θα αντιμετωπί­σει ενωμένη την τουρκική προκλητικό­τητα, ενώ -σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές- μοιράστηκε με τον κ. Μητσοτάκη την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα».

Πρώτα η πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα η Ελλάδα, έπειτα από μια περίοδο τριγμών με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, μεταφέρει σήμερα και στο Συμβούλιο της Συμμαχίας τη συζήτηση για την τουρκική παραβατικό­τητα.

Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική συζήτηση για την τουρκική προκλητικό­τητα θα προηγηθεί των παραμέτρων των τεχνικών συζητήσεων Αθήνας - Άγκυρας για την αποκλιμάκω­ση της κρίσης. «Αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκω­ση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικ­ό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικο­ύ σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωσ­η μεγάλου αριθμού στρατιωτικ­ών δυνάμε

ων στην περιοχή» ανέφεραν κυβερνητικ­ές πηγές, που τόνισαν ότι στη σημερινή συζήτηση «η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ».

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Πάντως, ο Τύπος της γείτονος αναφέρει, επικαλούμε­νος το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ότι έχει συμφωνηθεί για αύριο συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπ­ειών Αθήνας - Άγκυρας. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ επρόκειτο να γίνουν νωρίτερα, αλλά αναβλήθηκα­ν για αύριο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου και καταλόγισε στην Αθήνα ότι αρνήθηκε πρωτοβουλί­ες για την αποκλιμάκω­ση της κρίσης. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλ­ου άσκησε νέα κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας ότι η διπλωματία της Τουρκίας «είναι πολύ αδύναμη» και ότι πλέον «η μόνη χώρα που υποστηρίζε­ι την Άγκυρα είναι το Αζερμπαϊτζ­άν».

 ??  ?? O Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε χθες στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξι­άς αδιάσειστα στοιχεία για τις προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε χθες στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξι­άς αδιάσειστα στοιχεία για τις προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece