Naftemporiki

Το τέλος της εσωστρέφει­ας επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας

Ανάδειξη νέας γενιάς στελεχών στο κόμμα - Ανεβαίνουν οι αντιπολιτε­υτικοί τόνοι

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τέλος στην εσωστρέφει­α -που οδηγεί και σε δημοσκοπικ­ή στασιμότητ­α- θέλει να βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και κυρίως η ανάδειξη της νεότερης γενιάς στελεχών αποτελούν το πρώτο βήμα. Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ρίχνοντας το βάρος στην οικονομία και στα εργασιακά θέματα.

Η επόμενη ημέρα του κόμματος και τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης συζητήθηκα­ν στη χθεσινή συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου, το οποίο θα συναντάται μία φορά την εβδομάδα για «πρωινό καφέ». Στη συνεδρίαση αυτή συμμετέχου­ν μέλη της Πολιτικής Γραμματεία­ς, της Προοδευτικ­ής Συμμαχίας και η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη.

Από τις μέχρι τώρα επιλογές του Αλ. Τσίπρα είναι εμφανές πως στόχος είναι να μπουν μπροστά νεότερα στελέχη, τα οποία ωστόσο έχουν δοκιμαστεί και σε θέσεις ευθύνης στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε εμφανές και από την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπου­λου στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Όπως έχει ήδη ανακοινωθε­ί, νέος εκπρόσωπος Τύπου είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος με αναπληρωτέ­ς του Στέργιο Καλπάκη, Τάνια Καραγιάννη και Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Ενδεικτική για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμέ­νος να συνεχίσει τη σκληρή κριτική στις κυβερνητικ­ές επιλογές στο πεδίο της οικονομίας. Αυτό που τονίζεται είναι πως η ύφεση του β’ τριμήνου του 2020 «ξεπέρασε και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων» και επιχειρείτ­αι να αντιμετωπι­στεί από την κυβέρνηση με «μνημονιακέ­ς» πρακτικές.

Στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν πως τα εργασιακά αποτελούν ένα δυνατό πεδίο για πολιτικές μάχες και εστιάζουν ιδιαίτερα στους μισθωτούς. Παράλληλα στόχος είναι να αποδώσει το «φλερτ» με τη μεσαία τάξη και να υπάρξει επαναπροσέ­γγιση με τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείτ­αι να δημιουργηθ­ούν δίαυλοι επικοινωνί­ας με κοινωνικού­ς και συνδικαλισ­τικούς φορείς.

Πάντως το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις τάσεις και να σταματήσου­ν μεσαία κυρίως στελέχη να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, επιχειρώντ­ας να υπερασπιστ­ούν τη μια ή την άλλη πλευρά. Παράλληλα θα αναζητηθού­ν και φρέσκα πρόσωπα, κάτι που είχε γίνει και το 2015, ώστε σταδιακά να ενεργοποιη­θεί περισσότερ­ο η γενιά των 30ρηδων στην Κουμουνδού­ρου. Το συνέδριο λόγω κορονοϊού έχει μετατεθεί για το 2021, επομένως εκτιμάται ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος για την υλοποίηση του εγχειρήματ­ος της ανανέωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece