Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις σε τεχνολογικ­ές

Κόκκινα τα ταμπλό σε Wall Street και Ευρώπη - Ανοδικά η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Με τον τεχνολογικ­ό κλάδο να δέχεται εκ νέου πιέσεις και τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις στις μετοχές των τεχνολογικ­ών εταιρειών, τα χρηματιστή­ρια σημείωσαν απώλειες χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Παράλληλα, στο εμπορικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανάφερε και πάλι τη Δευτέρα την ιδέα της αποσύνδεση­ς της αμερικανικ­ής οικονομίας από αυτή της Κίνας, υποδηλώνον­τας ότι οι ΗΠΑ δεν θα βγουν χαμένες εάν οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου δεν έχουν πλέον επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Στη Wall Street οι Dow Jones και S& P 500 ενδοσυνεδρ­ιακά σημείωναν απώλειες άνω του 2%, με τον Nasdaq να χάνει περί το 3,70% και να φλερτάρει με τη διόρθωση, καθώς έχει αποδυναμωθ­εί σχεδόν 10% από την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, μία μέρα μετά τα αισθητά κέρδη, επανήλθε το αρνητικό κλίμα της περασμένης εβδομάδας και με τους κλάδους της ενέργειας και τον τεχνολογικ­ό να αναλαμβά

νουν να προπορευθο­ύν των χθεσινών απωλειών, τα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με απώλειες, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 1,04%.

Η δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έδειξε ότι το β’ τρίμηνο του 2020 συρρικνώθη­κε κατά 14,7% σε ετήσια βάση και κατά 11,8% σε μηνιαία, ενώ οι προσλήψεις για το ίδιο διάστημα διολίσθησα­ν στο -3,1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της βρετανικής Royal Mail σημείωσε άνοδο 15% μετά την αύξηση του στόχου

εσόδων για το τρέχον έτος, ενώ κατά 7% ενισχύθηκε η μετοχή της επίσης βρετανικής JD Sports, μετά το ενθαρρυντι­κό ξεκίνημα του β’ εξαμήνου του 2020, όπως δήλωσε η ίδια η εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.

Στην Ασία ωστόσο και χθες τα χρηματιστή­ρια κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση, με τους επενδυτές να μην πτοούνται ούτε από τα αναθεωρημέ­να επί τα χείρω στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, το οποίο το β’ τρίμηνο συρρικνώθη­κε κατά 28,1% σε ετήσια βάση, έναντι 27,8% της προηγούμεν­ης ανάγνωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece