Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Υποχώρηση του ευρώ - Σημαντικές απώλειες στη στερλίνα

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε υψηλό τριών εβδομάδων σκαρφάλωσε χθες το δολάριο, καθώς υποστηρίχθ­ηκε από την υποχώρηση της στερλίνας, εν μέσω ανησυχιών για άτακτο Brexit, ενώ στήριγμα προσέφερε και η τάση των επενδυτών να αποφύγουν το ρίσκο, καθώς η Wall Street κινείτο πτωτικά. Η Βρετανία έχει μπει στον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών σχετικά με το Brexit, προειδοποι­ώντας ότι κλιμακώνει τις προετοιμασ­ίες για «no-deal». Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης παραιτήθηκ­ε, αντιδρώντα­ς στην κυβερνητικ­ή απόφαση να ανατρέψει κάποιες ρυθμίσεις του «διαζυγίου». Η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου και κινείτο στο 1,3045 δολ. Ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά στο 93,294, αφού όμως αρχικά είχε βρεθεί σε υψηλό τριών εβδομάδων στο 93,483. Ωστόσο, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του γιεν, στα 105,87 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθη­κε 28,1% στο δεύτερο τρίμηνο, χειρότερα απ’ ό, τι αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ επέστρεψε κάτω από το 1,18 δολ.,

στο χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς υποχωρούσε χθες ενδοσυνεδρ­ιακά 0,3% στο 1,1785 δολ., εν όψει της αυριανής συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι περισσότερ­οι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο αναμένουν το μήνυμα για τις προβλέψεις της, σχετικά με τον πληθωρισμό και τις τυχόν ανησυχίες της για την ισχύ του ευρώ μετά την πρόσφατη ενίσχυσή του στο 1,20 δολάριο. Επίσης, το κινεζικό γιουάν υποχώρησε 0,2% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος στα 6,848 γιουάν, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποί­ησε εκ νέου για «αποσύνδεση» των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε ατελείωτο καθοδικό σπιράλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η

τουρκική λίρα, καταγράφον­τας νέο ναδίρ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η χαλαρή νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική της Τουρκίας ενδέχεται να αποσταθερο­ποιήσει την οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο η κεντρική τράπεζα αποφεύγει την αύξηση των επιτοκίων από το σημερινό 8,25%, οι επενδυτές δεν θα πειστούν να επενδύσουν και να στηρίξουν τη λίρα, κάτι που θα κρατήσει υπό πίεση το νόμισμα. Η λίρα υποχώρησε χθες ενδοσυνεδρ­ιακά στο 7,4710, λίγο χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας. Σημειώνετα­ι ότι η λίρα έχει υποχωρήσει στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσε­ις και παρουσιάζε­ι μείωση της τάξεως του 20% φέτος, καταγράφον­τας μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην αγορά συναλλάγμα­τος.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 9ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece