Naftemporiki

Μικτή εικόνα αποδόσεων

Υψηλή ζήτηση για τη νέα ιταλική έκδοση 20ετούς χρεογράφου

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οι προσδοκίες για υποστηρικτ­ικά μηνύματα από την ΕΚΤ αύριο Πέμπτη σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχών ώθησαν σε άνοδο τις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην ιταλική έκδοση 20ετούς. Στήριγμα στις τιμές προσέφερε και η επανεμφάνι­ση του κινδύνου για ένα άτακτο Brexit.

Η Ιταλία αναμενόταν να αντλήσει περί τα 10 δισ. ευρώ από τη νέα της έκδοση, η οποία προσείλκυσ­ε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 84 δισ. ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία χάρη στις σχετικά σταθερές συνθήκες στις αγορές για να προχωρήσει σε έκδοση, λίγο πριν από τις

τοπικές εκλογές στην Ιταλία προς το τέλος του μηνός.

Μετά την αρνητική επίδοση των μακροπρόθε­σμων ιταλικών κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν αναμονή της έκδοσης, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 1,4 μονάδα βάσης, στο 1,66%. Ωστόσο, το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Αυγούστου, στις 162,3 μονάδες βάσης.

Το 10ετές γερμανικό «είδε» την απόδοσή του να μειώνεται 3,3 μονάδες βάσης, στο -0,49%, αφού αρχικά άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Αυγούστου, εν αναμονή της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ.

Παρότι δεν αναμένεται αλλαγή στη νομισματικ­ή πολιτική της, οι επενδυτές θα παρακολουθ­ήσουν με ενδιαφέρον

τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και το μήνυμα που θα δώσει κατά πόσο είναι πρόθυμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Ωστόσο, με δεδομένο τον αρνητικό

πληθωρισμό του Αυγούστου στην Ευρωζώνη και την ισχυροποίη­ση του ευρώ, αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητε­ς για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής της. Με την προσμονή αυτή, τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αγορές ομολόγων παρέμειναν περιορισμέ­νες την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 1,16% με το spread στις 165 μονάδες βάσης, επίσης αυξημένο. Ωστόσο, στην ΗΔΑΤ διατηρήθηκ­ε και χθες η έντονη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα καθώς καταγράφηκ­αν συναλλαγές αξίας 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece