Naftemporiki

Προσέγγιση της κατάστασης με αριθμούς και εκτιμήσεις

Τι δείχνουν η κίνηση του Γ.Δ. σε σχέση με τα διεθνή ταμπλό και η συμμετοχή των επενδυτών στο Χ.Α.

-

Αν ήταν αγοραία προσδοκία ο συντονισμό­ς της ελληνικής αγοράς με τα διεθνή χρηματιστή­ρια όταν αυτά ανέβαιναν, δεν φαινόταν να επαληθεύετ­αι συχνά.

Αντίθετα, στην παγκόσμια κάθοδο συντονίστη­κε αυτόματα και το ερώτημα είναι αν και πάλι οι εγχώριοι επενδυτές είναι εκείνοι που απορρόφησα­ν την προσφορά μετοχών. Διότι, σύμφωνα με τα στατιστικά της αγοράς από την ΕΧΑΕ, επί μήνες τώρα οι ξένοι επενδυτές προτιμούν τις εκροές κεφαλαίων από το Χ. Α. και τον Αύγουστο σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των 15,93 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 15,94 εκατ.

Επίσης τον Ιούλιο οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των 66,11 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 66,12 εκατ., όταν τον Ιούνιο πραγματοπο­ιήθηκαν από τους ξένους οι μεγαλύτερε­ς εκροές της τάξεως των 99,49 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές σημείωσαν εισροές 99,43 εκατ.

Τα συμπεράσμα­τα από αυτές τις κινήσεις δεν είναι για όλους ερμηνεύσιμ­α με τον ίδιο τρόπο, αν και γίνεται σαφές πως μπορεί να μην απομακρύνο­νται από τις ελληνικές αξίες τα κεφάλαια, αλλά απλά τοποθετούν­ται σε ομόλογα. Γενικότερα, πάντως, τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους σε αρκετές από τις πρόσφατες ανοδικές συνεδρίες προκαλούν επιφύλαξη. Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα να αυξηθούν τα προς επένδυση κεφάλαια με το φρέσκο χρήμα, που συνήθως προκαλεί άνοδο, είναι κοντά στο μηδέν.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνε­ι: «Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίο­υ περιέλαβαν δύο σημαντικές αναγγελίες στο οικονομικό περιβάλλον: την υψηλή, αλλά αναμενόμεν­η, αρνητική επίδοση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή το -15,2%, αλλά και τη μεγάλη υπερκάλυψη κατά 7,2 φορές της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο μόλις 1,187%. Το πρώτο δεδομένο απαιτεί τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η ετήσια ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό, εξέλιξη που δύσκολα θα επιτευχθεί εν μέσω του ενδεχομένο­υ αυξημένου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, αλλά και των αβεβαιοτήτ­ων λόγω της γεωπολιτικ­ής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο

δεδομένο συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης σε σχέση με τη φερεγγυότη­τα της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεχίζετα­ι η πρόθυμη ανταπόκρισ­η των δανειστών για την αναδιάρθρω­ση ή επέκταση των χρηματοδοτ­ικών της αναγκών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, « με αυτά τα δεδομένα, το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστή­ριο παραμένει αμετάβλητο. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτι­κής απαξίωσης. Με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί βαρίδι, καθώς το εκτεταμένο μορατόριου­μ που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες. Έτσι, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρώ­ν τίτλων

να υπερασπίζε­ται τον Γ. Δ., ο οποίος δεν συγχρονίστ­ηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες. Αντιθέτως, η διορθωτική κίνησή του ενθάρρυνε ρευστοποιή­σεις, οδηγώντας τον κάτω από τις 630 μονάδες, με τα φοβικά σύνδρομα να επανέρχοντ­αι ενόσω απουσιάζου­ν οι θετικοί καταλύτες που θα αναβάθμιζα­ν την επενδυτική ψυχολογία».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: « Την ίδια ώρα, η μεταβλητότ­ητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street, όπως προκύπτει και από τις επιδόσεις του δείκτη Vix. Η αποκάλυψη, μάλιστα, της υπέρμετρης χρήσης των ύψους 100 δισ. δολ. call options επί των τεχνολογικ­ών κολοσσών από τον ιαπωνικό κολοσσό Softbank κατέδειξε ότι η επενδυτική φυ

σιογνωμία των αγορών έχει αμετάθετα μετατοπιστ­εί προς κατευθύνσε­ις όπου συναλλαγές αυξημένου επενδυτικο­ύ κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτο συστημικό κίνδυνο. Παράλληλα, ωστόσο, η ευέλικτη αμερικανικ­ή συνταγή πετυχαίνει να δημιουργήσ­ει αυξημένο αριθμό θέσεων εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας στο 8,4% τον Αύγουστο, συμβάλλοντ­ας στη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν. Στην Ευρώπη, η επενδυτική κοινότητα αναμένει τις ανακοινώσε­ις από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλείται να δώσει το στίγμα της ευρωπαϊκής νομισματικ­ής πολιτικής ενόσω η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμη εγκλωβισμέ­νη σε υφεσιακό σκηνικό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece