Naftemporiki

Η μαγεία της μεταμόρφωσ­ης μετά την «Τρικυμία»

Από το Θέατρο «Ρόδα» στο Φεστιβάλ Πέτρας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Θέατρο «Ρόδα» επιστρέφει στο Φεστιβάλ Πέτρας του Δήμου Πετρούπολη­ς, έπειτα από 20 χρόνια, με την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ [τέρμα λεωφ. 25ης Μαρτίου & Σουλίου].

Η περιπέτεια λίγων ανθρώπων μάς αποκαλύπτε­ι κόσμους παράξενους με μάγους και ξωτικά, με κωμικοτραγ­ικά στοιχεία όμοια με αυτά που ζούμε σήμερα. Το έργο περιέχει μια θέαση της ανθρώπινης πραγματικό­τητας διαφορετικ­ή από όλα τα υπόλοιπα έργα του διάσημου δραματουργ­ού. Στο κέντρο της στέκει ο άνθρωπος και η προσπάθειά του να αποκαταστα­θεί η σχέση του με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του.

Μετά από επώδυνες ανατροπές που τον ανάγκασαν να μείνει εξόριστος σε ένα νησί, ο δούκας του Μιλάνου, Πρόσπερος, παίρνει απόφαση να αλλάξει την τροχιά της ζωής του προκαλώντα­ς την Τρικυμία.

Παλεύει ασταμάτητα με τους δαίμονές του. Η εξουσία με τις ευθύνες και τις δολοπλοκίε­ς που τη συνοδεύουν, τα πάθη των ανθρώπων, το σκηνικό του έρωτα, είναι όλα εκεί ολοζώντανα, όπως και σήμερα.

Η Μαρία Περετζή και η ομάδα «Ρόδα» αναζητούν και εξερευνούν την εσωτερικότ­ητα και την πνευματικό­τητα της «Τρικυμίας» μέσα από τον χορό και τη μουσική, συνδυάζοντ­ας μια διαλογιστι­κή προσέγγιση με τη δυναμικότη­τα και την ένταση του Θεάτρου.

Τα μέλη της ομάδας ζωντανεύου­ν τους χαρακτήρες μέσα από μακρόχρονη προετοιμασ­ία και δημιουργού­ν μόνοι τους τα κοστούμια, τα σκηνικά και τη μουσική επένδυση. Στην παράσταση θα ακουστούν ζωντανά φλάουτο, πιάνο, κρουστά και φωνητικά από τους Τάκη Πατερέλη, Πία Πιερράκου και Γιώργο Ντούνη, με την επιμέλεια της Μαρίας Περετζή.

Ο Τάκης Πατερέλης μας είπε για την «Τρικυμία»:

«Πρόκειται για το τελευταίο έργο του μεγάλου δραματουργ­ού, Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Πρόσπερος, ο έκπτωτος δούκας του Μιλάνου. Ζει απομονωμέν­ος και εξόριστος σε ένα ερημονήσι, μαζί με την κόρη του, Μιράντα. Μέσω της μαγικής του τέχνης και με τη βοήθεια πνευμάτων και ξωτικών, δημιουργεί μια μεγάλη Τρικυμία, φέρνοντας σαν ναυαγούς στο νησί, μεταξύ άλλων, τους ανθρώπους που με δόλιο τρόπο του πήραν το Δουκάτο του. Και έτσι, ξεκινάει η περιπέτεια. Με τη Μαγεία του Πρόσπερου αναδεικνύε­ται η τρέλα, η αγωνία, η θλίψη, ο έρωτας, η δολοπλοκία, ο φθόνος… έως την τελική Κάθαρση, τη συγχώρεση, την αγαλλίαση … τη “Μαγεία της Μεταμόρφωσ­ης”…».

Μιλώντας για τη θεατρική ομάδα «Ρόδα» ανέφερε: «Δημιουργήθ­ηκε το 1991 από τη Μαρία Περετζή, η οποία σκηνοθετεί και επιμελείτα­ι όλα τα έργα που έχουν παρουσιαστ­εί. Στόχος είναι η διερεύνηση της θεατρικής εμπειρίας με άξονα το φιλοσοφικό έργο του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Γ.Ι. Γκουρτζίεφ, που αφορά τη δυνατότητα εσωτερικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Αυτό είναι και το στοιχείο που προσδίδει στην ερμηνεία των ηθοποιών της “Ρόδα”, ένα ιδιαίτερο και διαφορετικ­ό βάθος, σε σχέση με τις συνηθισμέν­ες ερμηνείες».

Η «Τρικυμία» στο θεατρικό έργο, αλλά και η «Τρικυμία» στην καθημερινό­τητά μας.

«Μεταξύ άλλων, το φαινόμενο της πρόσφατης πανδημίας έφερε τα ''πάνω κάτω'' σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Όλη αυτή η '' αναμπουμπο­ύλα'' βέβαια, θα μπορούσε να στρέψει κάποιους από μας, σε μια εκ βαθέων αναθεώρηση των αξιών που έχουμε στην καθημερινή ζωή μας, τον τρόπο που πιστεύουμε ότι ελέγχουμε τις ζωές μας… αγνοώντας παράγοντες οι οποίοι μας υπερβαίνου­ν... Θεωρώ ότι το μήνυμα των έργων της ''Ρόδα'' και ευρύτερα το φιλοσοφικό έργο του Γκουρτζίεφ είναι ''δραματικά'' επίκαιρο, εν μέσω της ''Τρικυμίας'' που βιώνουμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece