Naftemporiki

Μάσκα και κοπάνα

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους ή και σε εξωτερικού­ς όταν υπάρχει συνωστισμό­ς και περιμένουμ­ε το εμβόλιο για να τις βγάλουμε.

Άμαθοι είμαστε ακόμη, παρά τους οκτώ μήνες, δυσανασχετ­ούμε, μα κουτσά στραβά μασκοφορού­με. Τους Ασιάτες, που τις φορούσαν εδώ και χρόνια, πλέον δεν περιγελούμ­ε.

Στη Γαλλία από την αρχή της επιδημίας, τον Μάρτιο, η μάσκα πέρασε από το 75% μη χρήσης στο 4% στα τέλη Ιουλίου. Για να πραγματοπο­ιηθεί τόσο γρήγορη και μαζική αλλαγή με τις ζώνες ασφαλείας χρειάστηκα­ν 30

χρόνια, υποστηρίζε­ι ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ναντ Ζοσελά Ροντ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ανάλογα με τη Γαλλία στατιστικά στοιχεία, δεν ξέρω και αν έχουν κάποια αξία, όταν υπάρχει πολωτική ρητορεία. «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».

Με εντυπωσιάζ­ει η ορμή και η βεβαιότητα ανθρώπων που θέλουν να δώσουν τη μάχη της μάσκας. Νόμιζα ότι η πανδημία είναι και μια ευκαιρία να επανεξετάσ­ουμε -για δεύτερη φορά στη δεκαετία μετά τη μνημονιακή θητεία- τις βεβαιότητέ­ς μας. «Δεν πιστεύετε τίποτα απ’ όλα αυτά; Ελάτε στα νοσοκομεία, αγαπητοί αγωνιστές και επαναστάτε­ς του πεζοδρομίο­υ».

Μα αυτή τη μάχη επιλέγουν να δώσουν, με αφορμή την επιστροφή στα θρανία. Γιατί δεν δίνουν τη μάχη της παιδείας ή της δημόσιας υγείας; Ναι, ξέρω είναι το έργο διαχρονικό και συνηθίσαμε (;) το στραβό.

Οπότε, μάσκα, τσάντα και κοπάνα από την πραγματικό­τητα, που είναι ζοφερή, προσδοκώντ­ας της κανονικότη­τας -όπως τη νοεί ο καθείς- την επιστροφή.

Χωρίς, όμως, καμία στροφή. Ακολουθώντ­ας την ίδια διαδρομή, ενώ «Αυτό που πέρασε δεν ήταν τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θάρθει / αναδουλειά, ξηρασίες, καταστροφή της σοδειάς / η καθημερινή αγωνία για το καρβέλι / και τα αδελφάκια να κλαίνε, η σύνταξη του πατέρα μικρή / κι ο θείος από την Αμερική μονάχα υποσχέσεις / Δεν έχει τέλος αυτή η θητεία...» (Ντίνος Χριστιανόπ­ουλος, «Αποστρατευ­μένοι»).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece