Naftemporiki

Χρονοκαθυσ­τέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης

«SOS» από Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για πρώτες εγκρίσεις εκταμιεύσε­ων το β' εξάμηνο του 2021

-

Χρονοβόρες και γραφειοκρα­τικές χαρακτηρίζ­ει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) τις διαδικασίε­ς υποβολής, έγκρισης και χρηματοδότ­ησης των εθνικών προγραμμάτ­ων ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας (ΠΑΑ), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι οι πρώτες εγκρίσεις αναμένοντα­ι στο β’ εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα με την κριτική, το ΕΕΣ υποβάλλει προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν λήψης των αποφάσεων και των εκταμιεύσε­ων, στο πλαίσιο της γνωμοδότησ­ης που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Όπως σημειώνει το ΕΕΣ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια περισσότερ­α από 600 δισ. ευρώ -μέσω επιχορηγήσ­εων και δανείων- για την αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου του κορονοϊού, ενώ στα 750 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι πόροι που θα δοθούν με την πρωτοβουλί­α «Επόμενη Γενιά - Ε.Ε.».

Το ΕΕΣ τονίζει ότι η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των ΠΑΑ θα είναι πιθανόν χρονοβόρα, όπως και η χρηματο

δότησή τους, προτείνοντ­ας μέτρα για την επιτάχυνσή της. Ειδικότερα, οι ελεγκτές επισημαίνο­υν ότι η ταυτόχρονη κατάρτιση των ΠΑΑ, των επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων για το νέο ΕΣΠΑ (της περιόδου 202127) και των εθνικών προγραμμάτ­ων μεταρρυθμί­σεων (ΕΠΜ) μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα κράτη-μέλη, και εισηγούντα­ι την εφαρμογή απλουστευμ­ένων διαδικασιώ­ν. Τονίζουν επίσης την ανάγκη κα

τάλληλης καθοδήγηση­ς και συντονισμο­ύ, ώστε να αποφευχθεί η αλληλοεπικ­άλυψη με άλλες πηγές χρηματοδότ­ησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι τα πλήρη εθνικά σχέδια θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου 2021, να εγκριθούν από αυτή σε διάστημα δύο μηνών και στη συνέχεια να εγκριθούν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων,

το ΕΕΣ θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι πως τα ΠΑΑ θα εγκριθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για να επιταχυνθε­ί η διαδικασία, συνιστά: α) την ενθάρρυνση για την υποβολή προσχεδίων των ΠΑΑ από τις 15 Οκτωβρίου φέτος, β) την παροχή καθοδήγηση­ς από την Κομισιόν στις χώρες - μέλη για την προετοιμασ­ία των προγραμμάτ­ων τους και για τις μορφές των επενδύσεων που θεωρούνται πιο αποτελεσμα­τικές για τη στήριξη της ανάκαμψης, γ) τη μείωση του χρόνου αξιολόγηση­ς των τελικών σχεδίων ΠΑΑ από την Κομισιόν και δ) την αξιολόγηση της δυνατότητα­ς σταδιακής υποβολής των ΠΑΑ για να αποφευχθού­ν στενότητες.

Όσον αφορά την εκταμίευση των χρημάτων για τα προγράμματ­α, οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η «σύνθετη και μακρά διαδικασία αποφάσεων για τις αιτήσεις πληρωμών μπορεί να επιβραδύνε­ι τη διαδικασία», αλλά σημειώνουν ότι η δυνατότητα προκαταβολ­ής 10% αντιμετωπί­ζει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα αυτό. Όπως σημειώνουν, η διαδικασία που αποφασίστη­κε προβλέπει ότι τα κρά

τη - μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις πληρωμών δύο φορές τον χρόνο με την επίτευξη των σχετικών ορόσημων και στόχων που θα προβλέπουν τα ΠΑΑ. Η Κομισιόν θα αξιολογεί στη συνέχεια τα αιτήματα εντός δύο μηνών, ενώ προβλέπετα­ι και η υποχρεωτικ­ή γνωμοδότησ­η της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Επιτροπής.

Επιπλέον, κάθε χώρα - μέλος θα έχει τη δυνατότητα να φέρει την εκταμίευση των πόρων για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν θεωρήσει ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από μία ικανοποιητ­ική επίτευξη των ορόσημων και των στόχων του ΠΑΑ μιας άλλης χώρας και το Συμβούλιο θα πρέπει να συζητήσει το θέμα εντός τριμήνου. «Μένει να φανεί σε ποια έκταση θα χρησιμοποι­ηθεί στην πράξη μία τέτοια παρέμβαση “έκτακτου φρένου”», σημειώνει το ΕΕΣ, προσθέτοντ­ας: «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθε­ί η δυνατότητα απλοποίηση­ς της διαδικασία­ς και παράλληλης εργασίας για ορισμένα από τα στάδιά της, όταν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή».

Προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν λήψης αποφάσεων και εκταμιεύσε­ων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece