Naftemporiki

ΟΠΑΠ: Η στρατηγική ανάκαμψης για την επόμενη μέρα

Διαδίκτυο, κόστος, εργασιακά, στήριξη δικτύου

-

Στη διαρκή βελτίωση των διαδικτυακ­ών προϊόντων, τις έγκαιρες δράσεις ελέγχου του κόστους, την άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας και τη συνεχή υποστήριξη προς το δίκτυο και τους κοινωνικού­ς εταίρους επικεντρών­εται η διοίκηση του ΟΠΑΠ στο υπόλοιπο του 2020, όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς των εξαμηνιαίω­ν οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Jan Karas, Acting CEO του ΟΠΑΠ, «το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έτος έως σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊού να δημιουργεί πρωτοφανεί­ς προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για την κοινωνία. Οι αποφασιστι­κές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας για όλους τους εταίρους του, αντανακλών­ται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της εταιρείας, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά, καθώς και στο εξελισσόμε­νο κοινωνικοο­ικονομικό αποτύπωμά της. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσμα­τα, το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε βάσει των απαιτητικώ­ν προσδοκιών μας, καθώς επιτεύχθηκ­ε η δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Αναμφίβολα, θα υπάρξουν επιπλέον εμπόδια στο δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά είμαστε πεπεισμένο­ι ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημέ­νοι, ώστε να αντιμετωπί­σουμε τις όποιες προκλήσεις».

Τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2020 διαμορφώθη­καν στα 507,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,8% σε ετήσια βάση και στο β’ τρίμηνο 2020 στα 179,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 53,2% σε ετήσια βάση εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων λόγω του κορονοϊού (Covid-19)

που επιβλήθηκα­ν και της επακόλουθη­ς αναστολής λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων ΟΠΑΠ. Η απόδοση μετά την πλήρη επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων (8 Ιουνίου - 30 Ιουνίου) επέστρεψε σε θετικό έδαφος. Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 37,1% και διαμορφώθη­κε στο α’ εξάμηνο 2020 σε 191,1 εκατ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο 2020 το μικτό κέρδος ( από παιχνίδια) ανήλθε σε 68,8 εκατ. ευρώ χαμηλότερο κατά 54,2% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθη­καν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι μετά την πλήρη επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 49,1% στα 102,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA β’ τριμήνου 2020 ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 81,7%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 20,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 77,7%. Οι καθαρές ζημίες το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ (β’ τρίμηνο 2019: κέρδη 34,6 εκατ. ευρώ). Ο ΟΠΑΠ διένειμε μέρισμα χρήσης 2019 0,30 ανά μετοχή τον Αύγουστο και όπως τονίζεται από την εταιρεία «αυτό αντανακλά τα γερά θεμέλιά του και τη δέσμευσή του να διανείμει οικονομική αξία σε όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη».

Οι αποφασιστι­κές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ αντανακλών­ται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της εταιρείας, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece